Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Proizvodnja prvog terminatora za igle u svetu

    Zahvaljujući saradnji srpsko-američkih stručnjaka, u šumadijskoj varošici Knić danas je počela proizvodnja mobilnog aparata za uništavanje medicinskih igala, koji se kao takav ne proizvodi nigde u svetu.
     
    Aparat pod nazivom „Sharsp Terminator“ za tri sekunde unistava medicinsku iglu, patent je američki, a sem baterije, akumulatora i motora, 85 odsto delova praviće se u Srbiji. Zvaničan početak rada fabrike, koja će zajedno sa distrubuciijom zapošljavati pedesetak radnika, označili su ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojsa Ćirić i šef za ekonomska pitanja u ambasadi SAD Daglas Apostol.
     
    Naglašavajući da je reč o investiciji vrednoj 12 miliona dolara, Ćirić je rekao da će fabrika u Kniću godišnje prihodovati 120 miliona dolara. „Izum je američki, ali su srpski inženjeri radili na doradi patenta“, rekao je on i ocenio da je reč o visoko tehnološkom proizvodu koji će se izvoziti u Evropu i jednim delom u Aziju. Ministru Ćiriću danas su uručena tri aparata koje će u ime fabrike predati Institutu za majku i dete, Vojnoj-medicinskoj akademiji (VMA) i Univezitetsko-dečijoj klinici u Tiršovoj.
     
    Ocenujući da je danas veliki dan za srpsko-američku saradnju, predstavnik američke amabasade u Beogradu je rekao da delovi za ovaj aparat, koji će se proizvoditi u Srbiji, izvoziće se u Ameriku, preciznije u Indijanu.
     
    Šef inženjersko-razvojnog tima kompanije „Šarp terminator Srbija“ Petar Miljković objasnio da je rec o jedinstvenom uređaju inovativne tehnologije, posvećenom bezbednosti svih koji u svom radu koriste medicinske igle.
     
    Naglašavajući da se takav i sličan aparat nigde u svetu ne proizvodi, Miljković je rekao da je knićanski proizvod plod srpko-američkog tima koji je unapredio patnent, a što će, kako je dodao, značajno smanjiti kolicinu medicinskog otpada.
     
    Za izgradnju fabrike, čiji je vlasnik beogradska kompanija „Boci CO“, opština Knić, rekao je njen predsednik Borislav Busarac, obezbedila je halu i infrastrukturu. Kako je istakao, poslovanje te fabrike će unaprediti poslovni ambijent u toj opštini. Srpsko-američki stručnjaci najavili su i prozivodnju novih uređaja za dijabetičare, ali i statičnih uređaja većeg kapaciteta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE