MAL kriv za ekološku katastrofu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MAL kriv za ekološku katastrofu

  Mađarski aluminijumski kombinat (MAL) glavni je krivac što se pre godinu dana dogodila ekološka katastrofa neviđenih razmera, kada se oko milion kubnih metara zagađenog mulja iz rezervoara te fabrike kod Ajke sručilo na okolna područja , zaključak je parlementarnog odbora formiranog da ispita čitav slučaj.

   
  Deo odgovornosti snose i državni inspekcijski i nadzorni organi, koji nisu na odgovarajući način pratili izgradnju skladišta, način njegovog funkcionisanja, dok je sadržaj tretiran kao običan, a ne opasan otpad, pa su i mere predostrožnosti bile manje.

  U MAL-u, međutim, smatraju i dalje da se nije radilo o ljudskom faktoru, već o prirodnoj nepogodi, pošto su, navodno, obilne kiše dovele do pomeranja tla.

  Članovi parlamentarnog odbora, formiranog prošlog decembra, nasuprot tome su konstatovali da je rukovodstvo, pre desetak godina privatizovanog, MAL-a “iz sebičnih, kratkovidih razloga, u želji da stekne što veći profit, u drugi plan stavilo bezbednost”.

  Prema njihovom mišljenju, katastrofa se dogodila zbog toga što je rezervoar broj 10 bio prepunjen crvenkastim muljem i alkalno zagađenom vodom, pa zidovi nisu izdržali.

  Nesreća bez presedana dogodila se 4. oktobra prošle godine, a toksični mulj je prekrio tri okolna naselja – Devečer, Kolontar i Šolmovašarhelju, kao i više stotina hektara oranica.

  U tragediji je stradalo 10 ljudi, više od sto je zadobilo teške opekotine, a više desetina kuća je moralo da bude srušeno.

  Umesto njih, izgrađene su nove, a do sada je “rehabilitovano” 90 odsto zemljišta.

  Na godišnjicu katastrofe, koja je nanela i materijalnu štetu od najmanje 35 milijardi forinti ili više od 120 miliona evra, u Devečeru i Kolontaru su otvoreni spomen parkovi.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE