Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Klimatske promene najviše ugrožavaju zemlje u razvoju

    Trećina čovečanstva, uglavnom u Africi i Južnoj Aziji, je suočena sa najvećim rizicima od klimatskih promena, dok će bogate, severnoevropske nacije biti najmanje izložene negativnim efektima tih promena, navodi se u izveštaju britanske firme „Mejplkroft“, specijalizovane za analizu rizika.

    Od 193 zemlje obuhvaćene izveštajem, 30 su ocenjene kao ekstremno izložene negativnim efektima promene klime bilo zbog češćih suša, mogućnosti požara, poplava, rasta morskih površina, ciklona ili jačanja tropskih oluja, izveštava AFP. Dve trećine ovih država su u Africi, a od azijskih na toj listi su Bangladeš, Indija, indonezija, Mjanmar, Vijetnam, Filipini, Kambodža itd. Svih 30 najugroženijih država spadaju u zemlje u razvoju.

    Na neke od tih zemalja veliko negativno dejstvo mogu da imaju čak i manje izražene klimatske promene zbog slabe privrede, neadekvatnog zdravstva ili korumpiranih vlada, napominje Čarli Beldon, koautor studije. Na drugoj strani liste su Island, Finska, Irska, Švedska i Estonija – zemlje za koje je ocenjeno da su pod najmanjim rizikom od klimatskih promena.

    Među dvadeset zemalja najmanje ugroženih klimatskim promenama, čak je sedamnaest u severnoj i centralnoj Evropi. Kina i SAD, dva najveća svetska emitera ugljenika, koji se u velikoj meri okrivljuje za klimatske promene, spadaju u grupu srednje, odnosno malo ugroženih zemalja.

    Među gradove pod najvećim rizikom od klimatskih promena spadaju Daka, Adis Abeba, Manila, Kalkuta i Čitagong. Visoko ugroženim smatraju se i područja još tri indijska grada – Čenaja, Mumbaija i prestonice Nju Delhi.

    Beldon ocenjuje da bi klimatske promene naročito mogle da potkopaju budući privredni razvoj Indije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE