Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rak testisa i kod mlađih od 25

    U Srbiji se tokom poslednjih pet godina, opominju urolozi, uočava porast oboljevanja od raka testisa kod muškaraca mlađih od 25 godina.


    Srećom kod više od 50% obolelih, bolest je otkrivena na vreme.

    Rak testisa ugrožava mlade muškarce uglevnom izmedju 25-te i 45 godine života. Kod pripadnika bele rase ova je bolest pet puta učestalija u odnosu na pripadnike crne rase. Rak testisa je podmuklo oboljenje i često ne daje znake upozorenja

    „U veoma malom broju slucajeva, znači oko 20% javlja se bol kao simptom. U ostalim slučajevima praktično nemate simptoma osim malog broja slučajeva kod kojih se javlja uvećanje dojki, ginekomastija, žlezdanog tkiva dojki, oko 7 posto slučajeva, a postoje u odmaklim stadijumima neki bolovi koji su vezani pre svega za abdominalne bolove zbog metastatskih pojava“ kaže za B92 dr Dragan Grebenarević, zamenik načelnika Odeljenja urologije KBC ”Zemun”.

    Važno je da se bolest otkrije na vreme jer se tada sa uspehom leči u 95% slučajeva.

    „Osetio sam bol. Javio sam se urologu. Urađena je intervencija. Bolest je na vreme otkrivena“ kaže pacijent na odeljenju urologije KBC „Zemun“.

    Zato što se javlja kod mladih ljudi, rak testisa se brzo širi i to putem limfe u limfne čvorove izvan trbušne maramice, ili još gore, putem krvi, kada se javljaju udaljene metastaze u plućima, kostima ili mozgu.

    „Ono sto je najbitnije je da pacijent redovno kontroliše odnosno sam sebe pregleda, pregleda testise i ukoliko primeti bilo kakve promene na testisu a posebno bezbolno uvećanje ili neke tvrdine neophodno je da se odmah javi na specijalistički pregled urologu“ naglašava dr Grebenarević.

    Rak testisa se leči kombinovano. Posle hirurškog zahvata primenjuju se hemioterapija i zračenje. Čak i ako se bolest proširila u limfne čvorove, zavisno od vrste tumora uspešnost lečenja dostiže i 75%. Nažalost ukoliko postoje udaljene metastaze to nije slučaj. Zato je spas u ranom otkrivanju bolesti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE