Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Barikade ostaju, sa Tadićem bez suštinskih dogovora

    Na sastanku predsednika Srbije Borisa Tadića i predstavnika opština severa Kosova nije postignut suštinski napredak u rešavanju krize na severu pokrajine, barikade ostaju na severu Kosova, a ponovo je istaknuta potreba da se međunarodnim misijama omogući sloboda kretanja uz uslov da ne prevoze kosovske carinike.
     
    Predsednik Tadić i predstavnici opština severa Kosova složili su se sinoć u Beogradu da je jedini način odbrane Srba da se izbegavaju nasilje i ekstremizam svake vrste, saopštio je Kabinet Predsednika. Kako se navodi u saopštenju, Tadić je predstavnicima Srba poručio da građani moraju da utiču da situacija bude mirna i da ne nasedaju na provokacije. Istovremeno, on je od Kfora i Euleksa tražio da ne primenjuju jednostrane akcije.
     
    Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da ne može reći da je posle večerašnjeg sastanka rešenju za uklanjanje barikada bliže, ali da je otklonjena važna dilema kada je reč o kosovskim carinicima.
     
    „Važno je što smo u razgovoru s predsednikom dobili uveravanja da, uz dogovor o carinskim pečatima, nije postignut i dogovor o postavljanju kosovskih carinika na prelazima Brnjak i Jarinje, a što je prethodnih dana tvrdio šef Euleksa Gzavijer De Marnjak“, izjavio je Ristić.
     
    Ristić je rekao i da je predsednik insistirao da se dijalog sa Kforom i Euleksom nastavi, kao i da se tim misijama omogući sloboda kretanja uz uslov da Euleks ne prevozi kosovske carinike i policiju na prelaze Jarinje i Brnjak.
     
    On je naveo da je predsednik Srbije u razgovoru insistirao da se nastave razgovori sa Kforom i Euleksom oko iznalaženja rešenja i da se omogući, osim Kforu, slobodno kretanje i Euleksu, uz uslov da ne prevozi kosovske carinike.
    Predsednik je rekao da treba nastaviti razgovore sa međunarodnim misijama i da probleme treba rešavati mirnim putem sa čime su se predstavnici Srba složili, rekao je Ristić.
     
    „Slažemo se, ali ćemo zajedno sa narodom i skupštinama odlučiti šta ćemo dalje raditi i u kom smislu ćemo nastaviti borbu. Za sada barikade ostaju i nećemo dozvoliti prolaz dok se stvari u odnosu na naše zahteve ne vrate kako je bilo“, kazao je Ristić.
     
     
    „Opozicija ima mogućnost da postavi, u skladu sa Poslovnikom o radu, zahtev za sednicu, ali kolegijum ne moze to da odluči. Ono što je moguće, jeste da razgovaramo o temama koje budu predsednici poslaničkih grupa nametnuli“, rekla je Dejanovićeva.
     
    Osim o Kosovu, na kolegijumu bi trebalo, kako je Tanjugu rekla šefica poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju“ Nada Kolundžija, da se šefovi poslančkih grupa dogovaraju o budućem radu parlamenta, kao i toku sednice koja će biti održana danas, a na kojoj će se na zahtev SRS raspravljati o radu ministra vera i dijaspore Srđana Srećkovića.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE