Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oko 6.000 preloma godišnje u RS

    U RS trenutno ima oko 125.000 obolelih od osteoporoze, a godišnje se beleži oko 6.000 osteoporotičnih preloma u RS, od kojih je 25 do 30 odsto preloma kičmenog stuba.
     
    Kazao je to u Banjaluci Nenad Prodanović, internista reumatolog na Univezitetsko-kliničkom centru Banjaluka povodom 20. oktobra – Svetskog dana osteoporoze.
     
    „Osteoporoza je sve češća u savremenom društvu, a predviđa se da će do 2025. godine u svetu biti 125 odsto više obolelih od ove bolesti“, naglasio je Prodanović i dodao da je sve veći potencijalni rizik za nastanak osteoporotičnog obolenja zbog loših načina ishrane i življenja u savremenom dobu. Osteoporoza se često naziva i „tiha bolest“ zato što se gubitak kosti pojavljuje bez simptoma.
     
    „Propadanje kičme može u početku da se oseća ili da se vidi u formi teških bolova u leđima, gubitku visine ili deformitetu kičme“, istakao je Prodanović.
     
    Mirjana Bojić, internista endokrinolog na UKC Banjaluka, rekla je da strategija za dobro zdravlje kostiju počinje u ranoj životnoj dobi i da traje čitav život.
     
    „Potrebno je dobro spavati, zdravo se hraniti, adekvatno unositi kalcijum, vežbati, kretati se i uzdržavati od pušenja i alkoholizma koji imaju toksičan efekat na naše kosti i zdravlje“, pojasnila je Bojićeva.
     
    Ona navodi da sve više devojaka upravo u periodu adolescencije pribegava različitim dijetama, a u tom periodu se i formiraju kosti. Prema njenim rečima, prvi oblik ove bolesti javlja se kod žena oko 50. godine u menopauzi, ali to danas može da se desi i ranije. Posledica je sniženje nivoa estrogena, ženskih polnih hormona.
     
    Ljubinka Božić, internista reumatolog na UKC, ističe da je lečenje od osteoporoze kompleksno i izuzetno skupo. Naglasila je da oko polovinu troškova lečenja snosi Fond zdravstvenog osiguranja RS, dok ostatak plaća bolesnik. Ona je naglasila da se o osteoporozi govori tek u poslednjih 15 godina. Lekari sa UKC upozoravaju da jedna od četiri žene i jedan od osam muškaraca nakon navršene 50. godine imaju osteoporozu, a samim tim i 50 odsto više šansi da zadobiju prelome kuka u toj životnoj dobi.
     
     
    Test na osteoporozu se može obaviti u UKC Banjaluka i trenutna lista čekanja je desetak dana. Na UKC snimaje koštane gustine je besplatno za ležeće pacijente, dok pacijenti koji dolaze sa uputom plaćaju participaciju 80 KM.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE