
Deca će pojesti više ako ih ne silite
Deca će pre pojesti hranu koju ne vole ako im se ne ponavlja iznova i iznova da je moraju pojesti, otkriva zajednička studija Univerziteta Pensilvania i Appalachian sprovedena na četvorogodišnjacima.
Prisiljavanje dece da jedu hranu koju ne vole može izazvati suprotan učinak i zbog toga deca razvijaju negativne reakcije na određenu hranu. Više je verojatno da će je češće jesti ukoliko ih se ne prisiljavate i pustite da je na miru pojedu, potvrđuje istraživanje.
Ograničavanje pristupa brzoj hrani, kao što su čips i hamburgeri, može kod deteta izazvati još veću želju za takvom vrstom hrane i na kraju dovesti do prejedanja.
Koliko je voće i povrće zdravo, naročito ono sirovo, pokazuje i kanadska studija sprovedena na 27 000 ljudi. Istraživanje je pokazalo da ove namirnice mogu da promene gen 9p21 koji povećava rizik od bolesti srca za 30 odsto. Povrće može smanjiti rizik od srčanih bolesti, čak i ako u porodici imate istoriju obolenja ovakve vrste. „Pravo je iznenađenje što prehrana s puno povrća može promijeniti ono za što se mislilo da je nepovratno“, ističe Sonja Anand sa Univerziteta McMaster Kanada.
To je naročito važno za decu koju od malih nogu treba privikavati na ukus povrća.