
Crna čokolada štiti žene od srčanog udara
Povremeno konzumiranje čokolade, pogotovo crne, kod žena smanjuje rizik od srčanog udara, rezultati su istraživanja švedskih naučnika s Karolinska Instituta, u čiijem je ispitivanju bilo uključeno više od 33.000 pripadnica lepšeg pola, javlja Hina.
U grupi koja je nedeljno konzumirala više od 45 grama čokolade ustanovljeno je 2,5 srčanih udara na 1000 žena, a u grupi koja je nedeljno konzumirala do devet grama čokolade, na 1000 žena bilo je 7,8 srčanih udara.
Naučnici tvrde da je za to zaslužan udeo kakaa u čokoladi, odnosno flavonoidi koji svojim antioksidativnim delovanjem povoljno utiču na celi organizam. Flavonoidi su isključivo biljnog porekla, pa ih zato često nazivaju i bioflavonoidima. U velikim ih količinama možemo pronaći u agrumima, ekstraktu biljke ginkgo, zelenom i belom čaju, komoraču i u ljusci crnog grožđa tj. crnom vinu i – kakau, odnosno tamnoj čokoladi. Flavonoidi reduciraju nivo lošeg holesterola, snižavaju krvni pritisak i jačaju krvne žile.
Naučnica Suzana Larson s Karolinska Instituta tvrdi da konzumiranje čokolade utiče pozitivno na zdravlje ali ako se u tomu pretera, učinak može biti kontraproduktivan, s obzirom na to da je čokolada bogata masnoćama i šećerom te sadrži puno kalorija. Zato se preporučuje konzumiranje tamne čokolade, koja sadrži više kakaa i manje šećera.