Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Irig: U Rusiju izvoze 1.800 tona jabuka

    Na savremenoj plantaži jabuka firme „Atos vinum“, u Maloj Remeti kod Iriga, biće ubrano i spremljeno za izvoz u Rusiju 1.800 tona prvoklasnih jabuka. Berba već uveliko traje, jabuke su odlično rodile i svaki dan 90 berača ubere po 90 tona ovog voća.

    U hladnjači „Atos vinuma“, pored 1.800 tona vlastitih jabuka, biće spremljene i jabuke ovdašnjih voćara, koje „Atos vinum“,u zavisnosti od sorte i klase, otkupljuje po 25 do 45 dinara. Devedeset sezonaca i deset stalnih radnika ove voćarske firme radiće ukupno mesec i po dana. Sezonci dnevno zarađuju po 1.200 dinara za desetočasovno radno vreme i zadovoljni su uslovima rada.

    Obrali smo već „crveni“ i „zlatni delišes“, „red čif“ i „red bul“, a sada je na redu berba zimske jabuke „greni smit“. Inače, mi ovde imamo 60 hektara savremenog zasada, sa sistemom za navodnjavanje „kap po kap“ i protivgradnom mrežom iznad zasada.Pre tri godine imali smo jabuke na 37 hektara, ali stalno sadimo nove zasade – kaže nam Ivana Andrić, stručnjak za zaštitu bilja u firmi „Atos vinum“.

    U savremenom voćnjaku, sađenom po najnovijoj tehnologiji ima 234.000 stabala jabuke, međutim, reč je o mladom voćnjaku,podignutom u poslednjih pet godina, pa se i ne očekuje više od 1.800 tona jabuka, mada u doba pune rodnosti, u četvrtoj i petoj godini, ovde će moći da se ubere i po 3.000 tona prvoklasnog roda.

    U petoj godini, prinos se kreće i do 55 tona po hektaru, u četvrtoj od 45 do 50, trećoj do četrdeset tona, a zasad star dve godine daje oko 25 tona jabuka. Gotovo polovina našeg zasada je upravo u drugoj i trećoj godini roda, zato je i prinos od 1.800 tona optimalan, objašnjava Ivana Andrić.

    Sa plasmanom jabuke „Atos vinum“ nema problema. Sve će biti izvezeno na rusko tržište. Prve količine sorte „gala“ otišle su za Rusiju po ceni od 60 do 65 evrocenti za kilogram. Međutim, kako firma na samoj plantaži ima savremenu hladnjaču, jabuka se bere, sortira i odlaže, pošto je hladnjača kapaciteta 3.000 tona. U hladnjači se spremaju i jabuke sitnijih voćara, koji imaju manje površine, tako da „Atos vinum“ pomaže razvoj voćarstva u ovom delu Fruškogorja.

    Zadovoljni smo ovogodišnjim rodom, više od 90 odsto plodova spada u prvu klasu. Voće je visokog kvaliteta i zadovoljava potrebe veoma probirljivog tržišta, koje zahteva da se pri zaštiti voća koriste samo određene hemikalije, kakve su propisane i u Evropskoj uniji. Dakle, naša jabuka zadovoljava najstrože kriterijume evropskog tržišta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE