
Kupovina povrća čuva kućni budžet
Ukoliko napunimo špajz povrćem tokom jeseni, koje inače trošimo gotovo svakodnevno, kao što su krompir i luk, prosečni kućni budžet imaće uštedu u proseku i do 30 odsto. Slična je situacija i kada je reč o kupusu, pasulju, cvekli… Kupovina tog povrća van sezone, recimo početkom godine, predstavlja znatno je veći trošak.
Kilogram krompira u većini mesta u Srbiji trenutno staje od 30 do 40 dinara, a na nekim beogradskim pijacama je i 50. Međutim, prošlog januara za to povrće trebalo je izdvojiti od 50 do 70 dinara.
Kilogram kupusa trenutno košta od 15 do 20 dinara, a početkom godine prodavci za tezgama nudili su ga mahom po 20, pa do čak 40 dinara. Dakle, po duplo višoj ceni. I crni luk je znatno skuplji kada na vrata zakuca mraz. Cena za kilogram penje se i do 70, a sada može da se nabavi od 25 do 40 dinara. Pasulj, takođe, tokom zime poskupi i do 250 dinara, a sada može da se nabavi za 220 dinara.
– Uobičajeno je da zimi, kada je smanjena ponuda poljoprivrednih proizvoda na tezgama, cene sve robe budu više u proseku za petinu – kažu na pijaci Zeleni venac. – Tada deluju osnovni zakoni ponude i potražnje, i čim neke robe ima manje na tržištu, cena automatski raste.
Ako bi se ista količina povrća pazarila na kvantaškim tržnicama, dakle na veliko, cena bi bila još povoljnija, i na taj način ušteda bi bila daleko veća. Tokom jeseni, prepune tezge i pad cena spas su za građane s plićim džepovima. Veliki izbor svežeg povrća i, što je najvažnije, pristupačne cene, olakšavaju domaćicama da obezbede namirnice neophodne za ručak. Najvažnije od svega, kako kažu, svakako je novac koji moraju da izdvoje.
– Po novčaniku se odmah oseti da li ste pazarili u marketu ili na pijaci – kaže Ljiljana Ostojić, penzionerka. – Za hiljadarku možete sasvim pristojno da napunite frižider, a kada odete u prodavnicu kupite samo dve-tri stvari.