Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Jagodini hladni radijatori, „Toplana“ čeka kredit

    Javno preduzeće „Toplana“ u Jagodini, iako je hladno, još nije počelo sa grejanjem.

    „Očekujemo da za tri do četiri dana realizujemo kredit od 100.000.000 dinara kojim ćemo platiti dugovanje za gas i da tada počne grejanje“, rekla je Tanjugu direktor preduzeća Nadežda Marković – Purić.

    To preduzeće zagreva oko 5.500 stanova, administrativni centar, socijalne, predškolske i školske ustanove i oko 1,5 milona kubnih metara poslovnog prostora.

    Marković – Purić je dodala da su postrojenja remontovana i da je „sve spremno za početak grejanja samo da gas stigne“ i napomenula da su „velika dugovanja građana, preduzeća i ustanova za grejanje Toplani, i Toplane „Srbijagasu“ za isporučeni gas“.

    Osim iz Toplane, Jagodinci se greju i na struju, gas, drva i ugalj, a manji deo i na lož ulje. Gas u domovima ima oko 5.300 domaćinstava Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Kruševca i Lapova i koriste ga za grejanje preko peći ili gasnih kotlova, izjavio je tehnički rukovodilac Radne jedinice Distribucija gasa Miroslav Todorović koja pokriva ove opštine.

    „Sistem funkcioniše besprekorno, osim za one koji gas ne plaćaju redovno“, kazao je on i dodao da „gasa ima i biće ga“, ali je najskuplji energent za kućni budžet, pa građani kažu da će se dogrevati strujom.

    Lož ulja u Jagodini imaju benzinske stanice NIS-a u Jagodini.

    Kada je reč o ogrevnom drvetu, direktor Šumskog gazdinstva „Južni kučaj“ iz Despotovca Ranko Šikanja kaže da ga ima u dovoljnim količinama i dobrog je kvaliteta. Cena je oko 2.600 dinara i nije se menjala duži period.

    Izvršni direktor za komercijalna pitanja JP „Srbijašume“ Tihomir Murić ističe da je ogrevno drvo, u odnosu na ostale energente, najjeftinije i cena mu se godišnje povećava za svega pet do šest odsto. Uglja, gotovo svih vrsta, ima na stovarištima u Jagodini i u ostalim opštinama Pomoravlja, Resave i Levča.

    U Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja rečeno je Tanjugu, da će sav proizvedeni ugalj u osam rudnika ove godine biti prodat, a „kupci su rangirani po tome kolike količine uglja kupuju, po raznovrsnosti uglja koji kupuju i po načinu izmirenja obaveza“.

    „Najveće količine, oko 53 odsto, biće isporučene Termoelektrani „Morava“, strateškom partneru, a zatim Fabrici cementa „Holcim Srbija“ iz Popovca i javnom preduzeću „Energetika“ Kragujevac. U ovoj godini sigurno nećemo praviti zalihe uglja i nećemo imati neprodatog uglja“, rekla je komercijalni direktor Mira Paljić.

    I u Elektrodistribuciji „Jagodina“, koja pokriva Jagodinu, Svilajnac i Rekovac, ističu da su sistem dobro pripremili i ne očekuju, osim ako ne bude nekih velikih vremenskih nepogoda, probleme u isporuci električne energije, ali se i u ovom preduzeću žale ne velika dugovanja građana i firmi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE