Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prve operacije holmijumskim laserom u Srbiji

    Na Klinici za urologiju u Kliničkom centru u Nišu izvedene su prve operacije prostate holmijumskim laserom, koji je najnovije generacije i koga nema nijedna zdravstvena ustanova ni u Srbiji ni u zemljama u regionu.
     
    KC je sopstvenim sredstvima kupio ovaj savremeni medicinski aparat za operacije u urologiji, da bi za što više pacijenata obezbedio ovu minimalno invazivnu intervenciju. Profesor dr Rajner Kunc, iz Berlina, bio je u timu niških urologa koji je izveo prve operacije.

    „U Berlinu već 13 godina operišemo pacijente sa holmijumskim laserom, i do sada je bilo više od 5.000 intervencija. Operacije laserom su mnogo bolje jer samo jedan od 500 pacijenata mora da dobije transfuziju krvi, oporavak je mnogo kraći, nema reza, pa samim tim ni ožiljka. Bolesniku se kateter skida već dan nakon operacije. Bolničko lečenje traje dva dana, dok je kod klasične operacije to najmanje sedam dana,“ priča profesor Kunc, koji je vodeći stručnjak u oblasti uroloških laserskih operacija.
     
    Direktor niške urologije doc. dr Jablan Stanković i doc. dr Dragoslav Bašić koji će operisati holmijumskim laserom ističu da ova metoda ima mnogo prednosti u odnosu na klasičnu operaciju.

    „Nakon ove minimalno invazivne intervencije, boravak u bolnici je samo dva dana, operisani bolesnici imaju minimalnu traumu, manje ih boli, ne piju antibiotike, male su šanse za komplikacije, kao i gubici krvi. To su sve velike uštede za zdravstvo. Prvi operisani pacijenti će danas biti pušteni kući jer nema nikakve potrebe da leže u bolnici. Posle klasične operacije morali su da budu hospitalizovani najmanje 10 dana. Do sada smo godišnje operisali oko 300 pacijenata, a sada ćemo moći mnogo više jer ćemo imati više mesta na klinici,“ kaže Stanković.

    Nišlija Stanoje Petrović, prvi pacijent koji je operisan holmijumskim laserom, kaže da nije mogao da veruje da će se ovako dobro osećati.

    „Jedva sam čekao da Niš dobije takav laser, ali sam se ipak malo pribojavao. Dan nakon operacije ja idem kući, ništa me ne boli, mogu da hodam, osećam se sjajno,“ priča Stanoje. Vlastimir Ranđelović veli da je čekao četiri, pet meseci na ovu operaciju, ali da se isplatilo jer je odlično.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE