Počela svetska nedelja dojenja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počela svetska nedelja dojenja

  U okviru obeležavanja Svetske nedelje dojenja, koja je počela danas i traje do 9. oktobra, sestre Savetovališta “Halo beba” svakodnevno će biti na raspolaganju mladim mamama. 

  Medicinske sestre koje rade u savetovalištu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd procenjivaće potrebe porodilja da bi one blagovremeno i pravilno uspostavile laktaciju. Cilj akcije Savetovališta “Halo beba” je, kako se navodi u saopštenju, prevencija i eliminicija rizika za prirodno hranjenje odojčadi, kao i podrška mladim majkama u naporima da razviju i uspostave dojenje beba svojim mlekom koje je i najzdravija hrana.
   
  Mnoga istraživanja su dokazala prednost prirodne ishrane i primene majčinog mleka u dečijoj ishrani. Te se prednosti ogledaju u boljem zdravlju i kvalitetnijoj ishrani, boljim imunološkim, razvojnim, psihološkim, socijalnim, porodičnim i životnim prednostima. Ponovno učenje o dojenju i vraćanje dojenja na najvažnije mesto u ishrani čoveka, pored UNICEFa i Svetske zdravstvene organizacije, naročito je pomogla Američka pedijatrijska akademija kada je zauzela stav, potkrepljen dokazima o prednostima dojenja i dala preporuke kako pomoći porodiljama i bebama u započinjanju i održavanju dojenja.
   
  Dojenjem se razvija prisan odnos između majke i deteta, što za dete znači ljubav, blizinu i toplinu, naklonost i bezbrižnost, zaštitu i sigurnost. Kolostrum – mleko koje se luči prvih nekoliko dana posle porođaja, sadrži više proteina i time više odbrambenih materija nego zrelo majčino mleko i stoga je posebno važno za tek rođene bebe. Majčino mleko se samo od sebe menja i prilagođava potrebama odojčeta za vreme obroka dojenjem (prvo i poslednje mleko), a takođe se prilagođava i potrebama deteta koje raste u količini i sadržaju proteina, masti, ugljenih hidrata, mineralnih materija, vitamina i gvožđa. Majčino mleko je veoma važno za odojče jer potpomažu imunitet i štite od bolesti, a zapaženo je da utiče i na bolji razvoj mozga. Dojenje takođe smanjuje rizik od infekcija disajnih puteva, upale uva, a u kasnijem dobu od bolesti srca i krvniha sudova, šećerne bolesti i alergija.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE