Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Policija zabranila sve skupove ovog vikenda


    Policija je donela odluku o zabrani održavanja svih skupova ovog vikenda, uključujući i Paradu ponosa.  Odluku o zabrani policija je donela posle konsultacija sa svim državnim organima nakon procene bezbednosne situacije u zemlji.


    Nakon zasedanja Saveta za nacionalnu bezbednost procenjeno je da bi bezbednost bila izuzetno ugrožena. Razmatrani su izveštaji bezbednosnih službi koji su ukazivali sa širenje nereda po centru Beograda.

    Bezbednosne procene su ukazale da su se ekstremisti spremali da prave velike nerede u više delova Beograda kako bi razvukli snage MUP-a, da pale sedišta stranaka vladajuće koalicije, sedišta stranih firmi, a takođe su informacije pokazale da su nameravali da ulaze u javne garaže i pale gume na automobilima.

    Zbog svih tih podataka, Savet za nacionalnu bezbednost je razmatrao da se otkažu svi skupovi najavljeni za vikend.

    Ministar policije Ivica Dačić je danas ranije izjavio da će policija zabraniti Paradu ponosa 2. oktobra, ako je organizatori sami ne otkažu. Policija iz bezbednosnih razloga ne može da podrži održavanje svih ovih skupova jer će doći do sukoba, žrtava, krvi i zbog toga ćemo ući u veliki haos, kazao je Dačić.

    On je istakao da Parada treba da bude održana i da bi bio najsrećniji da nema incidenta i protivljenja, ali stav policije je jasan – visoki su bezbednosni rizici.

    „Policija se nalazi pred izborom – pustiti da se neredi dogode ili moliti se Bogu da se to ne desi“, rekao je Dačić i napomenuo da se i u Americi ponekad ljudska prava uskraćuju kada su u pitanju bezbednosni razlozi. On je naglasio da je bezbednosna situacija u Srbiji složenija nego pre nekoliko nedelja i da zbog toga Paradu ponosa, kao ni jedan drugi skup, ne bi trebalo održati u nedelju u Beogradu.

    Organizatori Prajda su ranije danas saopštili da neće otkazati paradu, kao i da je zahtev gradonačelnika Dragana Đilasa skandalozan jer izjednačava LGBT zajednicu sa nasilnicima koji žele uništavati imovinu i ugrožavati živote.

    Dačić je na pitanje novinara da li policija prati one koji prete organizatorima Parade ponosa i najavljuju nerede odgovorio potvrdno i upozorio da ne mogu da se prate svi vidovi komunikacije na internetu.

    „Ako se Parada ponosa održi u zatvorenom prostoru, sigurno će biti potpuno drugačija situacija“, rekao je ministar i  podsetio da su Parada ponosa i ostali skupovi zakazani na otvorenom.

    Dačić je dodao i da je nemoguće pratiti sve koji pripremaju nasilje i da nije moguće sve kontrolisati.

    MUP Srbije je sve skupove za vikend, pa i Prajd, zabranio na osnovu Zakona o okupljanju građana, odnosno nadležnih organa teritorijalnih jedinica MUP-a na kojima su skupovi prijavljeni. Pomenuti zakon prediviđa zabranu održavanja javnog skupa radi, kako se navodi, ometanja javnog saobraćaja, ugrožavanja zdravlja, javnog morala ili bezbednosti ljudi i imovine. O zabrani održavanja javnog okupljanja nadležni organ je dužan da obavesti sazivača skupa najkasnije 12 sati pre vremena za koje je skup zakazan.

    U MUP-u je takođe rečeno da se ova zabrana ne odnosi na kulturne i sportske manifestacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE