Pobačaj znatno utiče na mentalno zdravlje žena

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pobačaj znatno utiče na mentalno zdravlje žena

  Prekid trudnoće pobačajem znatno utiče na mentalno zdravlje većine žena, navode stručnjaci u najnovijem broju časopisa “Britiš Džurnal Psihijatri”.

  Posle objavljene studije sa podacima od 877.181 ispitanica, od kojih je 163.381 imalo pobačaj, Prisila Koleman sa Državnog Univerziteta Bovling Grin u Ohiju je zaključila da je pobačaj povezan sa problemima mentalnog zdravlja.

  “Sveukupno gledano, piše Koleman, rezultati pokazuju da žene koje su imale pobačaj imaju za 81 odsto veći rizik od psihičkih smetnji i incidenciju mentalnih zdravstvenih problema od gotovo 10 odsto koja se može direktno pripisati pobačaju.

  Koleman ukazuje da su najjači učinci zabeleženi kada se uporede žene koje su imale pobačaj sa ženama koje su rodile i kada se mere rezultati vezani za upotrebu psihoaktivnih supstanci i suicidalno ponašanje.

  Međutim, Radna grupa Američkog psihološkog društva je 2009. godine izvestila da nema uverljivih dokaza da jedan namerni pobačaj neželjene trudnoće sam po sebi uzrokuje psihičke smetnje kod odraslih žena.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE