Bum organske hrane u Nemačkoj

Organska ili, kako je u Nemačkoj zovu, biohrana doživljava bum: Nemci godišnje na nju potroše oko šest milijardi evra. Nemačka je, odmah posle Sjedinjenih Američkih Država, na drugom mestu u svetu po veličini tržišta za organski proizvedenu hranu.
 
Uprkos popularnom mišljenju, proizvođači organske hrane ne zarađuju mnogo jer su troškovi za proizvodnju organske hrane veliki. To zna i porodica Ivanov-Belov, koja ima malo imanje 25 kilometara istočno od Kelna. Katrin Ivanov-Belov i njen suprug Evgenij već četiri godine vode malu farmu – oboje su studirali poljoprivredu. Njihov san je bio da proizvode zdravu hranu.
 
Meso koje prodaju je oko dva puta skuplje od konvencionalno proizvedenog. Zašto je to tako, Katrin objašnjava na primeru peradi:
„Piliće držimo u manjim grupama nego u konvencionalnoj proizvodnji. Držimo ih na slami i mogu da izađu napolje, na svež vazduh. Hrana koju im dajemo se strogo kontroliše. To su sve tačke koje proizvodnju čine mnogo skupljom”, izjavila je Katrin za nemački državni radio „Dojče vele”.
 
Ipak, uprkos uvreženom mišljenju, farmeri koji proizvode organsku hranu ne zarađuju mnogo. Mnogim potrošačima je organska hrana još uvek preskupa. Mada se potrošnja utrostručila, prema novoj studiji, udeo u tržištu hrane sa manje od četiri odsto još uvek je nizak.

Mnogi poljoprivrednici ne žele da povećaju svoju proizvodnju – uključujući i porodicu Ivanov-Belov. „Mi imamo direktan kontakt sa kupcima. To znači da ljudi dolaze kod nas, gledaju kako radimo, postavljaju pitanja i kupuju od nas”, navodi Katrin.
 
Trend zdrave hrane uvek iznova dobija polet zbog skandala kao što su bili oni oko kravljeg ludila, svinjskog gripa ili dioksina u jajima. Pogotovo mladi roditelji polažu mnogo na ekološku hranu – hrana za bebe i decu je daleko najpopularnija organska hrana u Nemačkoj.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE