Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pušenje u filmovima podstiče mlade da postanu pušači

    Tinejdžeri koji gledaju filmove u kojima glumci puše skloniji su da i sami počnu da puše, pokazalo je novo britansko istraživanje, prenosi BBC.
     
    Istraživači sa Univerziteta u Bristolu, koji su ustanovili postojanje te veze nakon ispitivanja nekoliko hiljada 15-godišnjaka, smatraju da bi njihovo otkriće trebalo da dovede do izmene režima cenzurisanja filmova kako osobe mlađe od 18 godina ne bi bile izložene takvim prizorima. Aktivisti koji zagovaraju pravo na izbor, međutim, ističu da je to neopravdano i besmisleno i da ne postoje dokazi da filmovi koje ljudi gledaju u bioskopu ili na DVD-u utiču na njihovu odluku da li će pušiti ili ne.

    Naučnici, čija je studija objavljena u listu „Thorax“, istraživali su potencijalni uticaj nekih od 360 najgledanjih filmova u periodu od 2001. do 2005. godine, poput „Spajdermena“, „Bridžit Džouns“ i „Matriksa“, u kojima se najviše puši. Ustanovili su da adolescenti koji su gledali ove filmove imaju 73 odsto više izgleda da i sami probaju cigaretu, odnosno 50 odsto veći rizik da postanu aktivni pušači. „Otkrili smo vezu između pušenja kod mladih i broja odgledanih filmova u kojima ima puno scena pušenja“, kazala je vođa istraživanja dr Andrea Vejlen, dodajući da je neophodno da se filmovi koji „glamurizuju pušenje“ ubuduće zabrane osobama mlađim od 18 godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE