Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Akcije Telekoma krajem oktobra

    Podela besplatnih akcija „Telekoma Srbija“ kasni i građani bi trebalo da ih, prema novim najavama, dobiju tek za mesec dana. Iako je ranije rečeno da će 4,8 miliona građana hartije srpskog teleoperatora dobiti do kraja septembra, dok će se u oktobru uveliko njima trgovati na berzi, rok je pomeren. A, uzrok je, kako „Novosti“ nezvanično saznaju, tehničke prirode, pošto je potrebno vreme za sprovođenje svih neophodnih procedura.

    „„Telekom Srbija“ sprovodi sve neophodne aktivnosti po pitanju podele akcija, u skladu sa zakonom i uz punu saradnju sa svojim akcionarima,“ rečeno je „Novostima“ u ovoj kompaniji.

    I dalje je, međutim, nepoznato koliki će biti ukupan broj akcija kao i njihova pojedinačna vrednost. Kao polazna osnova trebalo bi da bude uzeta cena po kojoj je „Telekom“ lane (neuspešno) nuđen na tendersku prodaju: 1,4 milijarde evra, za 51 odsto kapitala. Za besplatnu podelu građanima namenjeno je 15 odsto akcija, dok sadašnjim i bivšim zaposlenima ove kompanije sleduje još 6,52 odsto. Do sada se spekulisalo iznosima od 50 do 80 evra „po paketu“ akcija koji sleduje građanima, dok će se kod zaposlenih pojedinačno sledovanje utvrđivati na osnovu staža provedenog u Telekomu.

    Podela akcija srpskog „Telekoma“ obaviće se na isti način kao i prethodna podela akcija NIS i Aerodroma „Nikola Tesla“. Akcije će „leći“ na vlasničke račune građana, koji će potom njima moći i da trguju na berzi. Trenutna tržišna vrednost akcije NIS je 699 dinara, a Aerodroma 471 dinar. Građani su dobili i po sedam akcija Akcionarskog fonda, u vrednosti od 3.850 dinara, kojima i dalje nije moguće trgovanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE