Raste zabrinutost zbog E. koli u Americi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Raste zabrinutost zbog E. koli u Americi

    Od marta 2012. u SAD će sirovo mleveno meso i omekšano (mehanički ili hemijski) meso za šnicle biti redovno testirano na još šest sojeva bakterije ešerihije koli, dok je dosad testirano na samo jedan soj te baterije – E. koli 0157.
     

    Novi sojevi na koje će biti testirano sirovo meso su E. koli 026, 0103, 045, 0111, 0121 i 0145. 

    Ovi sojevi ešerihije mogu da opstanu i u donekle termički obrađenom mesu, a čak i njihova veoma mala doza može da izazove potencijalno fatalno obolevanje, naročito kod dece i starijih osoba. 

    Nova mera je tim opravdanija što mnogi Amerikanci vole da konzumiraju umereno pečeno meso, ističu stručnjaci. 

    Svake godine od bolesti koja potiče iz hrane oboljeva jedan od šest Amerikanaca, od čega umire 3.000 njih, a 128.000 mora da bude hospitalizovano, podaci su američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). 

    Prema podacima organizacije za zaštitu potrošača Centra za nauku u javnom interesu, sojevi ešerihije koli na koje će sirovo meso od naredne godine biti testirano se dovode u vezu sa najmanje deset izbijanja zaraze u SAD od 1998. godine.


    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE