Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nestašica lekova za sidu u Africi

    Zbog finansijske krize u Svazilendu, zemlji na jugu Afrike, došlo je do nestašice lekova za tamošnje HIV pozitivne i obolele od side, upozorila je organizacija Lekari bez granica (MSF).
     
    Zalihe pribora za testiranje i hemikalija koje uz njih idu su, takođe, gotovo presušile, tako da postaje nemoguće proveriti stanje oko 70.000 obolelih od side koji su na terapiji i preko 130.000 HIV pozitivnih, izvestila je francuska novinska agencija AFP. Situaciju pogoršava i manjak lekova protiv tuberkuloze, od koje često obolevaju bolesnici od side, čiji je imuntitet katastrofalno oslabljen.

    U Svazilendu, virusom side je zaraženo preko 200.000 ljudi, ili 26 odsto odraslog stanovništva, pa se smatra da je poslednja apsolutistička monarhiji u Africi, zemlja koja je najviše pogođena sidom u svetu.

    U ovoj zemlji vlada finansijska kriza, koja je posledica recesije iz 2009. u susednoj Južnoj Africi, i što je dovelo do znatnog smanjenja prihoda regionalne carinske unije.

    Ti prihodi tradicionalno imaju udeo od dve trećine u budžetu vlade Svazilenda, koji se prostire na 17. 364 kvadratnih kilometara sa 1,83 miliona stanovnika i bez izlaska na more.

    Pošto je Međunarodni monetarni fond (MMF) odbio da odobri zajam Svazilendu, vlada u prestonici Mbabaneu se obratila za hitnu pomoć Južnoj Africi, koja se u avgustu saglasila sa pozajmicom od 340 miliona dolara.

    No, ta pomoć još nije realizovana jer se kralj Msvati III i njegovi doglavnici opiru zahtevima moćnog suseda Južne Afrike za političkim i ekonomskim reformama u kraljevini koja je 1968. stekla nezavisnost od kolonijalne sile Velike Britanije.

    Iako je svazilendski budžetski deficit dostigao 14 odsto bruto društvenog proizvoda (GDP), vlada odbija da smanji izdatke za kraljevsko domaćinstvo i vojsku, kao i druge javne troškove.

    Nominalni ukupan domaći proizvod (BDP) Svazilenda je u 2009. procenjen na nešto ispod tri milijarde američkih dolara, a prosečan dohodak po stanovnika na 2.907.

    Poslednjih dana je zbog stanja u zemlji došlo do protesta sindikata i prodemokratskih grupa u kojima je bilo i sukoba s policijom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE