Stupio na snagu "porez na čips"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stupio na snagu “porez na čips”

  Kontroverzni zakon o dodatnom porezu na prehrambene proizvode koji u svom sastavu imaju veću količinu šećera i soli stupio je na snagu u Mađarskoj.


  Svrha novog zakona, u mađarskoj javnosti poznatog kao “porez na čips”, je promena navika u načinu ishrane Mađara koji zbog unošenja prevelike količine slatkiša i grickalica imaju sve više problema sa gojaznošću i dijabetesom.  
   
  Konzervativna vlada premijera Viktora Orbana će, pored pokušaja da uvede pravilniju ishranu kod građana, novim porezom prikupiti dodatnih 74 miliona evra godišnje u budžet.

  Dodatni porez će se prvenstveno naplaćivati na keks, grickalice, energetska pića i druge kalorične proizvode. U mađarskoj javnosti procenjuje se ipak da zakon neće na pravi način odgovoriti svrsi jer se porez neće naplaćivati na tradicionalnu hranu: kobasice, salame, slaninu i druge suhomesnate proizvode.

  Novi porez ima i svoju negativnu stranu, jer bi mogao bi da dovede i do potresa u funkcionisanju privrede. Nemačka kompanija koja je vlasnik “Čios čipsa” saopštila je da je zbog novog poreza odlučila da ipak ne otvori novi proizvodni pogon u Mađarskoj.

  Mediji u Mađarskoj pišu da nemačka kompanija možda neće biti jedina koja će odustati od proizvodnje u toj zemlji. Prema njihovom pisanju, proizvođač energetskog pića “Hel” (Hell) takođe planira da učini isto.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE