Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stupio na snagu „porez na čips“

    Kontroverzni zakon o dodatnom porezu na prehrambene proizvode koji u svom sastavu imaju veću količinu šećera i soli stupio je na snagu u Mađarskoj.


    Svrha novog zakona, u mađarskoj javnosti poznatog kao „porez na čips“, je promena navika u načinu ishrane Mađara koji zbog unošenja prevelike količine slatkiša i grickalica imaju sve više problema sa gojaznošću i dijabetesom.  
     
    Konzervativna vlada premijera Viktora Orbana će, pored pokušaja da uvede pravilniju ishranu kod građana, novim porezom prikupiti dodatnih 74 miliona evra godišnje u budžet.

    Dodatni porez će se prvenstveno naplaćivati na keks, grickalice, energetska pića i druge kalorične proizvode. U mađarskoj javnosti procenjuje se ipak da zakon neće na pravi način odgovoriti svrsi jer se porez neće naplaćivati na tradicionalnu hranu: kobasice, salame, slaninu i druge suhomesnate proizvode.

    Novi porez ima i svoju negativnu stranu, jer bi mogao bi da dovede i do potresa u funkcionisanju privrede. Nemačka kompanija koja je vlasnik „Čios čipsa“ saopštila je da je zbog novog poreza odlučila da ipak ne otvori novi proizvodni pogon u Mađarskoj.

    Mediji u Mađarskoj pišu da nemačka kompanija možda neće biti jedina koja će odustati od proizvodnje u toj zemlji. Prema njihovom pisanju, proizvođač energetskog pića „Hel“ (Hell) takođe planira da učini isto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE