
Kilogram paradajza i dalje košta 30 dinara
Cena kilograma paradajza na pijacama u Srbiji u četvrtoj nedelji avgusta najčešće je iznosila 30 dinara i ostala je nepromenjena u odnosu na prethodnu sedmicu, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).
To povrće najskuplje je bilo u u Beogradu gde je njegova cena iznosila 50 dinara za kilogram (din/kg), a najjeftinije u Vranju, Zaječaru i Sremskoj Mitrovici gde je koštalo 20 din/kg.
Paprika crvena za ajvar, uz dobru ponudu, „drži“ cenu od 50 do 60 din/kg na zelenoj pijaci u Pirotu, što je praktično i prošlogodišnja prodajna cena.
Uz „ajvarušu“ ima i raznih drugih vrsta paprike, a cena je otprilike ista. Ima i plodova koji se prodaju po nižoj ceni, ali je kvalitet slabiji. Ponuda i prodaja paradajza u tom gradu, takođe je bila jako dobra.
Dominantna cena boranije je protekle nedelje na pijaci u Čačku iznosila 100 din/kg, dok se paradajz najčešće mogao pazariti za 25 din/kg. U tom gradu je počela prodaja crvene paprike i krastavaca kornišona po ceni od 70 din/ kg.
Cena karfiola i patlidžana bila je u blagom padu, dok cena tikvica beleži rast.
Protekle nedelje u Pančevu je zabeležena prva ponuda krastavca kornišona. Niže su bile cene boranije, brokolija, dinje, karfiola, kupusa, praziluka, šargarepe i spanaća.
Ponudeno povrće na zelenoj pijaci u Loznici od 22. do 28. avgusta bilo je veoma kvalitetno. Ima ga iz uvoza, ali dosta više domaćeg. Najpopularnije su paprike „makedonke“ i domaći paradajz sorte „volovsko srce“.
Iako je ponuda povrća na kvantaškoj pijaci u Beogradu bila raznovrsna i kvalitet proizvoda na zavidnom nivou uprkos visokim dnevnim temperaturama koje su dostizale i 39 stepeni, prodaja je bila dosta loša prvenstveno zbog slabe posete kupaca.
Jeftiniji u odnosu na predhodnu nedelju bili su paradajz, celer, karfiol, brokoli, tikvice i praziluk, dok je nešto viša cena zabeležena kod spanaća.
Dominatna cena brokolija i belog pasulja u Srbiji prošle sedmice iznosila je 160 din/kg, dinje, paprike babure, patlidžana i šargarepe 50 din/kg, karfiola 70 din/kg, krompira i tikvice 30 din/kg, lubenice 15 din/kg. Paprika šilja koštala je 60 din/kg.
Karfiol je najčešće koštao 70 din/kg, beli luk 500 din/kg, crni luk i salatni krastavac 40 din/kg, dok je za komad zelene salate trebalo izdvojiti 50 din. Cena spanaća iznosila je 130 din/kg.