Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zdravlje srca zavisi od mnoštva ličnih izbora

    Da li će čovek doživeti srčani udar, imati povišen pritisak ili suženje arterija, zavisi od mnoštva ličnih izbora koji se odnose na način života, ukazuju istraživanja prezentirana na tekućem skupu Društva evropskih kardiologa.

    Idealna formula za očuvanje srčanog zdravlja u svakom slučaju ne postoji, a prava kombinacija stvari koje u tom smislu treba činiti varira od osobe do osobe, prenosi AFP.

    Jedna danska studija, kojom je rukovodio kardiolog Peter Šnor je, na primer, pokazala da je intenzitet neke fizičke aktivnosti važniji od njenog trajanja.

    Utvrđeno je da ljudi koji živahnije okreću pedale dok voze bicikl, u proseku žive 5,3 godina duže od onih koji to čine mnogo sporije.

    „Prosečan intenzitet“ vožnje bicikla je u svakom slučaju dovoljan da obezbedi 2,9 godina dužeg života.

    Jedno drugo istraživanje, obavljeno na Univerzitetu Merilenda, potvrđuje istinitost narodne mudrosti da je smeh najbolji lek. Njime je utvrđeno da su muškarci i žene koji boluju od srca, 40 odsto manje skloni da s dozom humora prihvate uobičajene životne situacije.

    Vođa ovog istraživanja, profesor Majkl Miler i njegov tim, su takođe utvrdili, pokazujući ispitanicima naizmenično stresne filmove i komedije, da se razlika u promeru krvnih sudova između faze smeha i faze mentanog stresa kreće od 30 do 50 odsto.

    Istraživači s Helsinškog univerziteta su opet utvrdili da na srce ništa ne deluje tako loše kao kombinacija intenzivnog pritiska da se neki posao obavi i uslova koji nisu povoljno da se to i ostvari. Ukoliko su ovakva stanja u nečijem životu česta, to čak može da rezultira i preranom smrću.

    S druge strane, isti tim je utvrdio da se zaposleni ipak bolje nose s rizicima od srčanih bolesti, nego oni koji su bez posla.

    Stručnjaci s Oksfordskog univerziteta su utvrdili da je jedan od najbezbolnijih načina da se očuva zdravlje jedenje čokolade.

    Na bazi proučavanja rezultata šest studija, kojima je bilo obuhvaćeno čcak 100.000 ljudi, oksfordski tim je ustanovio da su oni koji su konzumirali najviše tamne čokolade bili pod 37 odsto manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 20 odsto manjim rizikom da dožive šlog nego ispitanici koji su konzumirali najmanje takve čokolade.

    Nije, međutim, uočena veza između konzumiranja tamne čokolade i učestalosti srčanih udara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE