Naučnici otkrili slabu tačku smrtononosnog virusa ebole

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučnici otkrili slabu tačku smrtononosnog virusa ebole

  Protein koji pomaže da se holesterol transportuje u unutrašnjost ćelija, bi mogao da bude od ključne važnosti za pronalažanje leka protiv virusa ebole, retke ali smrtonosne bolesti za koju danas ne postoji tretman, poručuju američki stručnjaci sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard.
   
  Tim pod rukovodstvom Šona Vilana je utvrdio kako su laboratorijski miševi, genetski izmenjeni tako da proizvode niske vrednosti tog proteina (čiji je stručni naziv “niman-pik C1”), preživjli izlaganje i virusu ebole, koji izaziva hemoragičnu groznicu, i izlaganje srodnom marburškom virusu, izvještava Rojters.
   
  Ebola je jedna od najsmrtonosnijih poznatih bolesti, koja ubija 90 odsto obolelih. Prvi put se pojavila 1976. godine u selima duž reke Ebole u Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo. Osim za ljude, ebola je fatalna i za druge primate, kao što su gorile i šimpanze.
   
  Dosad je bilo preko dvadeset izbijanja ebole u Africi. Niko još ne zna kako se bolesti širi, a za nju ne postoji ni vakcina, niti delotvoran antivirusni lek.
   
  Sada je utvrđeno kako virus ebole izgleda koristi protein “niman-pik C1” da bi prodro duboko u ćeliju, tako da bi teorijski smanjivanjem nivoa tog proteina u organizmu ljudi mogli da se zaštite od ebole. Pri tom, tretman ne bi morao da bude dugotrajan jer izbijanja ebole obično prilično kratko traju.
   
  Američki tim, međutim, procenjuje da će biti potrebne godine, a možda i decenije dok se ne razradi i ispita terapija za ebolu na bazi navedenih saznanja.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE