Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nema lekara za 70.000 radnika

    Najmanje 70.000 zaposlenih ne može da se leči ni od najjednostavnijih bolesti zbog neažurnosti svojih poslodavaca. Dug od osam milijardi dinara, koji je prema Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje napravilo 118.819 raznih firmi širom Srbije, razlog je zašto su ovim radnicma ostale neoverene zdravstvene knjižice.

    Država je, ipak, odlučila da napravi određeni kompromis pa da ”nalepi markicu” i na sporne knjižice, ali pod jednim uslovom – da poslodavac odmah počne s redovnim uplatama zdravstvenog osiguranja. A ko će se na ovaj poziv odazvati, znaće se tek kad ”legnu” prve pare na račun RZZO.

    U Socio-ekonomskom savetu izborili su se za ovo rešenje zahvaljujući samo jednom argumentu – radnici nisu krivi za neažurnost svojih gazda. A pravni osnov za realizaciju dobili su pre dve nedelje.

    – Početkom ovog meseca Skupština Srbije je usvojila izmene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, pa je tek sada moguće sprovesti odluku iz socijalnog sporazuma – objašnjava Radmila Bukumirić Katić, pomoćnik ministra za rad u Ministarstvu rada i socijalne politike. Čim poslodavci uplate prve iznose za obavezno zdravstveno osiguranje, radnik može da overi svoju knjižicu uprkos tome što postoji nagomilani dug.

    Ipak, kako podsećaju u Socio-ekonomskom savetu, ni država ne može da snosi sav teret umesto neplatiša.
     
    I poslodavci moraju da pokažu volju i nameru da pomognu svojim zaposlenima – objašnjava Bukumirić Katić. To je minimum koji moraju da učine. U preduzećima gde poslodavci ni to nisu u stanju, radnici će i dalje biti bez zdravstvenog osiguranja.

    U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje kažu da je dug poslodavaca trenutno dostigao 8.704.018.012 dinara pa je po ovom osnovu trenutno jedan odsto neoverenih od ukupnog broja zdravstvenih knjižica.

    – Većina ukupnog duga je i dalje nenaplativa jer je reč o propalim firmama. Do kraja godine ćemo nastojati da svim metodama kojima raspolažemo, kao što su prinudna naplata, aktiviranje hipoteka i slično, nadoknadimo što je više moguće – objašnjavaju u Poreskoj upravi, i dodaju da su u prošloj godini od doprinosa za zdravstvo naplatili ukupno 127 milijardi dinara.
     
    PROVERA NA SAJTU


    Visina doprinosa za lica koja se uključuju u obavezno zdravstveno osiguranje određuje se kvartalno, a poslednja iznosi 2.100 dinara mesečno. Ukucavanjem broja zdravstvene knjižice na sajtu RZZO svaki radnik može da proveri da li mu je poslodavac uplatio doprinose i do kada mu važi zdravstveno osiguranje.
     
    TREĆINA SU PENZIONERI


    Overene zdravstvene knjižice, prema podacima RZZO, ima oko sedam miliona stanovnika. Većina, odnosno 43 odsto, osigurana je na osnovu zaposlenosti, pa tako za 2.958.668 radnika i članova njihovih porodica doprinose plaća firma. Na drugom mestu su penzioneri, kojih je 1.842.066, odnosno 27,14 odsto, a na trećem su oni čije se osiguranje finansira iz budžeta. Takvih je 1.210.157 ili 17,83 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE