Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svetski književni festival u Beogradu

    Idućeg meseca od 12. do 18. u Beogradu će se prvi put održati Međunarodni kongres PEN, uz učešće više od 250 pisaca, urednika, izdavača i prevodilaca iz celog sveta, predstavnika 146 nacionalnih centara PEN. Biće to, bez sumnje, ne samo kulturni događaj godine, već i najveći skup ljudi od pera i knjige ikada održan u Srbiji.
     

    Odlukom koja je doneta prošle godine na Kongresu PEN u Tokiju da naša prestonica bude domaćin sledećeg skupa, srpska kultura je dobila veliko priznanje, a Beograd jedinstvenu priliku da se najvažnijim savremenim svetskim piscima predstavi svojim kulturnim institucijama, književnošću i kulturom, a posebno svojim kulturnim potrebama. Podsećajući da je Međunarodni PEN najveća svetska federacija pisaca, prevodilaca, urednika i izdavača, a kongres najznačajniji javni događaj u radu ove organizacije, Gojko Božović, član UO Srpskog PEN centra, za „Novosti“ kaže:

    „Osnovna tema beogradskog kongresa, čije je svečano otvoranje predviđeno za 13. septembar, biće „Literatura – jezik sveta“. Govoreći jezikom velike literature u Beogradu, ugledni gosti, među kojima će biti i klasici savremene svetske književnosti, imaće prilike da iznutra upoznaju Beograd i Srbiju, naše čitaoce i našu savremenu književnost. I mi ćemo svakako biti u prilici da upoznamo mnoge pisce koji su prevođeni, ali koji do sada nisu bili u našoj zemlji, a neki će svakako biti i prvi put prevedeni upravo sada.“

    Uporedo s radnim delom, biće organizovan veliki Svetski književni festival, najveći koji je pratio kongrese PEN u protekloj deceniji. Na ovom festivalu, koji će se održavati u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, učestvovaće neki od najvažnijih savremenih svetskih pisaca čije knjige obeležavaju današnje vreme. Iskustvo pokazuje da je Kongres PEN prvorazredni događaj koji uvek ima ogroman značaj za prepoznavanje jedne zemlje i njene književnosti i kulture. Ali, isto tako, takav događaj može da bude od najvećeg mogućeg značaja za sam status književnosti u zemlji u kojoj se kongres održava.

    Među piscima koje će doći u Beograd na Kongres PEN i na Svetski književni festival nalaze se Džon Ralston Soul, Andrej Bitov, Eva Lipska, Điaksin Vang, Drago Jančar, Kristofer Houp, David Grosman, Nelofer Pazire, Đerđ Konrad, Klaudio Magris, Aleksej Slapovski, Amir Or, Ana Blandijana, Tito Patrikios i mnogi drugi, a očekuje se potvrda o dolasku još nekih značajnih pisaca.

    Sudeći po broju do sada prijavljenih PEN centara i delegata, Kongres u Beogradu će biti jedan od najmasovnijih kongresa PEN u poslednje dve decenije. Tokom Kongresa u Beogradu predviđena su četiri zasedanja delegatske skupštine i rad u komitetima „Pisci za mir“, „Pisci u zatvoru“, „Žene pisci“, Komitet za jezička i prevodilačka pitanja. Na Kongresu, koji je jednim delom i izbornog karaktera, biće donet čitav niz deklaracija koje se odnose na pitanja literature, autorskih prava, ljudskih prava i sloboda.

    U okviru Kongresa biće organizovan i poseban susret balkanskih centara PEN, potom predstavljanje međunarodne edicije „Sto slovenskih romana“, kao i međunarodne kulturne mreže TRADUKI.


    Čitanja u Beogradu održavaće se u kulturnim centrima i pozorištima, dok će u Novom Sadu središte Svetskog književnog festivala biti Kulturni centar Novi Sad. Učesnici Svetskog književnog festivala imaće susrete sa medijima i pres konfrerencije, dok će se sa svojim srpskim čitaocima družiti na javnim čitanjima, predstavljanjima srpskih izdanja svojih knjiga, kao i na potpisivanjima svojih knjiga.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE