Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO) Amerikanci izgubili superavion vredan 300 miliona dolara

    Test američkog najbržeg aviona na svetu „Falcona HTV-2“, vrednog 300 miliona dolara, propao je jer se avion juče izgubio iznad Tihog okeana, a samo 36 minuta nakon lansiranja prestao da šalje signal naučnicima zaduženim za nadzor misije.
     


     
    Ovaj superavion američka vojska juče je u 15 časova po lokalnom vremenu lansirala pomoću rakete iz kalifornijske baze Vandenberg air force.

    Plan je bio da „Falcon hipersonic technology vehicle 2“ inženjeri lansiraju na ivicu svemira, nakon čega je trebalo da se odvoji od rakete i krene na hipersonični let prema Zemlji, na kojem je trebalo da postigne brzinu od 21.000 kilometara na sat, što je otprilike 20 puta više od brzine zvuka. Prvi deo plana prošao je besprekorno, ali je na povratku prema Zemlji došlo do teškoća.

    „Falconu HTV-2“, u teoriji, za put od Londona do Sidneja potrebno je manje od sat vremena, a pritom može izdržati temperature od 2.000 stepeni Celzijusovih, što je više od tačke na kojoj se topi čelik.

    Ovaj superavion deo je američkog vojnog istraživačkog projekta od 2003. godine čiji je cilj bio da se napravi avion koji bi mogao da dopre i potencijalno prenese bombe do bilo kog mesta u svetu za manje od sat vremena.
           
    Avion je do sada testiran kompjuterski i u vazdušnim tunelima, ali oni su mogli da simuliraju samo brzinu do 18.000 kilometara na sat, pa je pravi test jedini način da se ustanovi da li će avion zadržati funkcije pri tolikim brzinama.

    Jučerašnji let bio je i test novog materijala koji je dizajniran za podnošenje ekstremnih temperatura s kojima se avion susreo tokom putovanja.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE