Berba grožđa u Jagodinskom vinogorju počinje 25. avgusta
Berba ranih sorti grožđa na oko 65 hektara vinograda „Jagodinske vinarije 1892“ počeće 25. avgusta, trajaće do kraja oktobra, a očekuje se ukupan prinos od 70 vagona grožđa.
Grožđe će se prerađivati u novoj vinariji sa „Hasap“ (HACCP) sistemom, izjavio je danas Tanjugu upravnik vinogorja Ivan Kovačević i dodao da je vinograd ove godine veoma dobro rodio, a grožđe je izuzetno visokog kvaliteta.
Reč je o sortama grožđa za visoko kvalitetna crna i crvena vina koje sada Srbija uvozi u velikim količinama, istakao je Kovačević i napomenuo da će u berbi učestvovati 60 do 70 sezonskih radnika koji dnevno treba da uberu u proseku 15 do 20 tona grožđa. Berači će prvo ući u vinograd zasađen sortom „gama bojadiser“.
„Jagodinska vinarija 1892“ vinograde je preuzela prošle godine od Jagodinskih podruma koji su radili u sastavu „Navipa“.
Jedan od vlasnika kompanije Dušan Stojanović rekao je da su vinogradi bili zapušteni, i da je u njihovo uređenje uloženo oko 200.000 evra.
„Imaćemo dobru berbu, a u vinariji će do 21. avgusta biti instalirana najmodernija oprema koju doprema firma „Bućer“ iz Francuske“, rekao je Stojanović i napomenuo da je kapacitet vinarije 400.000 litara vina.
On je najavio nova ulaganja, u izgradnju vinskog restorana i revitalizaciju „jagodinske ružice“, koju bi pravili od najkvalitetnijih sorti grožđa i vraćanje jagodinskog vinogorja na vinsku mapu Srbije.
Stojanović je dodao da će u novoj vinariji ove godine prerađivati grožđe samo sa svojih vinograda, ne isključujući mogućnost kupovine manje količine belog grožđa, za bela vina.