Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kraljevo sprema novo ruho

    Otkako je u aprilu od Gradskog štaba za vanredne situacije preuzelo većinu poslova na otklanjanju posledica zemljotresa, novoosnovano Odeljenje u Kraljevu radi punom parom.

    S obzirom na obećanja gradskih vlasti i najviših državnih organa da će svi poslovi na otklanjanju štete na stambenim objektima biti završeni do 1. oktobra, ova nova organizaciona jedinica gradske uprave koja zapošljava 26 stručnjaka građevinske i pravne struke, i ovih dana, uprkos godišnjim odmorima, radi nesmanjenim intenzitetom da bi rokovi bili ispoštovani.

    – Naš zadatak su prevashodno stambeni objekti. Realno je da sav posao završimo do 1. oktobra. To se, međutim, ne odnosi na popravku najteže oštećenih kuća iz četvrte i pete kategorije, jer sporo pristižu projekti sanacije. Od 1.800 ovakvih objekata, do sada je obrađeno 1.100. Dnevno pristigne najviše pet projekata, pa je teško očekivati da će preostalih 700 biti završeno u roku – kaže Aleksandar Čolović, koordinator Odeljenja za otklanjanje posledica zemljotresa.

    Prema izveštajima stručnih komisija za procenu, koje prestaju sa radom 10. avgusta, novembarski zemljotres u Kraljevu i okolini oštetio je oko 15.000 porodičnih kuća, 220 stambenih zgrada sa oko 8.500 stanova.

    – Kad je reč o oštećenjima iz prve tri kategorije kojih ima 12.500, novčana naknada za građevinski materijal isplaćena je za više od 3.500 kuća. Ovih dana počela je isplata naknade i za stanove u zgradama. Do sada je novac podiglo oko 1.000 vlasnika stanova, rekao je Čolović.

    Novoosnovano Odeljenje za otklanjanje posledica zemljotresa bavi se i izradom karata seizmičke regionalizacije i mikrorejonizacije, istraživanjima geoloških profila, izdavanjem uslova seizmičke stabilnosti, davanjem saglasnosti na dokumentaciju, obukom kadrova i drugim poslovima vezanim za preventivu i sanaciju zemljotresa.

     SEIZMOLOGIJA
     
    Uzimajući u obzir potencijalna trusna područja i žarišta u okolini Kraljeva – Kopaonik, Rudnik, Kotlenik – Odeljenje za otklanjanje posledica zemljotresa trebalo bi da preraste i u regionalni centar ili institut za istraživanje i obuku u ovoj oblasti, kakvog nema na području Srbije. Da li će i kada takav institut biti osnovan, niko iz lokalne samouprave, pa ni iz ovog Odeljenja, nije mogao sa izvesnošću da kaže.

    STAMBENE ZGRADE
    Osim popravke porodičnih kuća do sada je na zemljotresom pogođenom području podignuto više od 400 montažnih kuća. Planom sanacije kolektivnih objekata obuhvaćena je 31 zgrada. Od toga, na sedam zgrada u toku su završni radovi. Za osam je raspisan tender za izvođača radova, dok su za ostale zgrade gotovi ili su u pripremi projekti obnove.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE