Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od iduće godine centar za vantelesnu oplodnju u Kragujevcu

    Bračni parovi koji imaju probleme sa sterilitetom od iduće godine više neće morati da odlaze iz Kragujevca u Beograd, Niš ili Novi Sad, na vantelesnu oplodnju. Komisija za nove tehnologije Ministarstva zdravlja dala je saglasnost da se ove procedure obavljaju i u kragujevačkom Kliničkom centru.
     
    Za realizaciju ovog projekta potrebno je 500.000 evra, odnosno oko 50 miliona dinara, koliko košta adaptacija prostora, nabavka laboratorije i opremanje Centra, te obuka najmanje 12 visokoobrazovnih specijalizovanih kadrova iz ove oblasti.

    -Za Centar za vantelesnu oplodnju potrebno je oko dve stotine kvadrata prostora, koji imamo, sredstva u iznosu od oko 50 miliona dinara, od čega za kompletnu opremu od 25 do 30 miliona dinara, te visokoobrazovan kadar specijalizovan za ovu oblast, kaže dr Slobodan Obradović, direktor Kliničkog centra.

    U ovoj zdravstvenoj ustanovi koja pokriva region od Novog Pazara, Raške, Kosovske Mitrovice, do Čačka, Kraljeva, Aranđelovca, Topole i Batočine, godišnje se porodi oko 2.150 žena. Oko stotinu bračnih parova iz Kragujevca i regiona Šumadije zatraži pomoć zbog steriliteta. Njima, za sada, mogu samo da se pruže pripremne i hormonalne terapije, a sama procedura veštačke oplodnje realizuje se u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu. Troškovi veštake oplodnje po bračnom paru iznose oko 120.000 dinara i idu na teret države, i ta sredstva praktično sada odlaze u druge centre.
     

    Klinički centar u Kragujevcu već ima urađen projekat adaptacije prostora od dve stotine kvadratnih metara na osmom spratu hirurškog bloka, koji je izdvojen i u kome bi se garantovao visok nivo privatnosti pacijenata koji dolaze. Za opremanje laboratorije potrebno je prema rečima Obradovića od 25 do 30 miliona dinara, a oko pet miliona dinara neophodno je izdvojiti za usavršavanje, posebno kliničkih embriologa, u inostranstvu.

    – Pored pet ginekologa, potrebna su nam tri klinička embriologa, lekar interne medicine, jedan lekar urolog, pedijatar i radiolog. Da bi ti ljudi uopšte radili u ovakvom jednom centru, potrebno je da uz nekog ko već ima sertifikat urade samostalno najmanje pedeset intervencija, – kaže dr Obradović. Od neophodnih kadrova, dva ginekologa su već završila specijalizaciju, dok je jedan još uvek na školovanju.

    Osnivanje centra za vantelesnu oplodnju Klinički centar će realizovati u saradnji sa kragujevačkim Medicinskim fakultetom, u okviru kog se gradi istraživačko genetski centar sa bankom matičnih ćelija, a na čijem je čelu naš poznati genetičar dr Miodrag Stojković.

    -Koliki značaj samo ime dr Stojkovića ima u svetu nauke i ovoj oblasti ne treba ni govoriti, tako da je logično da sa takvim jednim stručnjakom i sarađujemo. Poseban značaj imaće banka matičnih ćelija, jer smo mi dobili saglsnost da ih uzimamo, ali ih sada šaljemo u Holandiju, Grčku ili Nemačku. Izgradnjom banke matičnih ćelija u Kragujevcu ti troškovi biće prepolovljeni, kaže dr Obradović. On dodaje da je značaj vantelesne oplodnje posebno važan u smanjenju bele kuge koja hara Srbijom.

    Pre samo dvadeset pet godina u kragujevačkom porodilištu rađalo se 4.000 beba. – danas na svet stigne oko 2.150 beba godišnje. Od toga najmanje 15 do 20 odsto čine deca sa strane, odnosno iz celog regiona Centralne Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE