Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ugroženi bolesnici na severu KiM: Bolnice ostaju bez lekova

    Srbima na severu Kosova preti humanitarna katastrofa pošto je, zbog Kforove blokade administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, četvrti dan zaredom onemogućeno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama iz Srbije.


    Zbog nestašice medicinske opreme u bolnicama ugroženo je lečenje pacijenata, među kojima ima i beba.

    Rukovodstvo Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici upozorilo je komandanta Kfora Erharda Bilera da će životi Srba i ostalih nealbanaca biti dovedeni u pitanje ako brzo ne otvori administrativne prelaze i tako omogući snabdevanje lekovima i hranom, kao i transport bolesnika u kliničke centre u centralnoj Srbiji.

    Direktor Zdravstvenog centra dr Milan Jakovljević rekao je da bolnici preti nedostatak boca sa kiseonikom, medikamenata, benzina, hrane i vode, zbog čega će dodatno biti ugroženo lečenje najugroženijih pacijenata sa karcinomom, apopleksijama, a dovedene su u opasnost i bebe na neonatologiji.

    – U ovom trenutku u bolnici se nalazi 15 pacijenata, među kojima i bebe. Bolnica ne raspolaže dovoljnom količinom analgetika, lekova za psihijatrijske i srčane bolesnike, setova za dijalizu… Mi imamo 30 pacijenata na dijalizi, koji se svuda u svetu smatraju za najteže pacijente. Svi ti lekovi dopremaju se preko administrativnih prelaza. Ako Kfor ne dozvoli njihovo otvaranje, preti nam humanitarna katastrofa. Životi pacijenata su ugroženi – podvukao je Jakovljević.

    On je upozorio da i prevoz sanitetima zbog nestašice benzina može ubrzo stati.

    – Troši se voda neophodna za sterilizaciju instrumenata, operaciju i ličnu higijenu bolesnika. Mi ćemo uputiti protestno pismo komandantu Kfora i tražiti da omogući snabdevanje bolnice – kazao je Jakovljević.

    U Leposavić, Lešak i Kosovsku Mitrovicu ni juče nisu stigli mleko i hleb iz Raške, a nešto životnih namirnica koje su stigle alternativnim kanalima nedovoljne su. Građani kupuju preostale količine brašna i kvasca, troše se poslednje zalihe mesa, mesnih prerađevina i konditorskih proizvoda, flaširane vode…

    Na benzinskim pumpama su redovi za gorivo. Nestašice već ima, pa tako na pojedinim punktovima u Kosovskoj Mitrovici već nema gasa, a slična situacija je i na pumpama koje se nalaze u Zubinom Potoku.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE