Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trihomonas češći kod starijih žena

    Parazit koji uzrokuje jednu od najčešćih seksualno prenosivih infekcija, javlja se 2 puta češće kod žena starijih od 50 godina.
     
    Istraživači su ispitali više od 7.500 hiljada žena starosti između 18 – 89 godina. Prevalencija parazita, koja uzrokuje infekciju trihomonas, bila je najniža kod dama između 18 – 39 godina starosti, ali se ona sa godinama povećava.

    9.8% žena između 40 – 44 imale su infekciju dok je kod onih između 45 – 49, trihomonas bio zastupljen u 13.4%. Kod žena starijih od 50 godina infekcija je bila zastupljena kod 13% .

    „Obično mislimo da su polno prenosive bolesti češće kod mlađe populacije ali ovi rezultati pokazuju da ih i stariji imaju, “ rekla je Šarlot Gajdos, profesorka medicine.

    Trihomonas, koji se prenosi putem seksualnog odnosa izaziva svrab, pražnjenje i neprijatan miris kod oba pola. Leči se antibioticima ali ako se ne tretira može dovesti do komplikacija u grliću materice povećava rizik kod žena za dobijanje HIV-a.

    „Starije žene su izloženije samo zato što više upražnjavaju seks,” rekla je Gajdos.

    Dok ona kaže da je potrebno još istraživanja kako bi se utvrdio tačan razlog povećanja slučajeva ove bolesti kod starijih žena, Gajdos smatra da deo razloga leži i u manjoj zaštiti pri seksualnom odnosu. “Starije žene ne koriste kondome, naročito ako imaju stalne partnere.”

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE