Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Berači borovnice traže zaštitu Ministarstva Poljoprivrede

    Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev, pismom je zatražio od Ministarstva poljoprivrede i ministra Dušana Petrovića da stanu u zaštitu građana ove opštine koji žive od berbe i prodaje borovnica.

    „U ime berača, zatražio sam od ministra Petrovića da ove godine zajedničkom akcijom stanemo na put neregistrovanim „nakupcima“ borovnica i da na taj način zaštitimo nekoliko stotina građana ove opštine, kojima je Borovnioca značajan izvor godišnjih prihoda“, kaže Zaharijev za Tanjug.

    Predsednik ove ekstremno nerazvijene opštine podseća da u godišnji rod borovnice ni država, ni lokalna samouprava, „niko osim Boga“, ne uloži ni jedan jedini dinar.

    „Hajdemo onda, gospodine ministre, da sankcionišemo nakupce koji se svake godine, obaranjem otkupne cene borovnice, za samo mesec dana, obogate na muci ovih seljaka“, poziva predsednik opštine Bosilegrad ministra Petrovića u pomoć.

    Zaharijev u pismu ističe da se u ovoj opštini ljudi poznaju, da seljaci jako dobro znaju ko je registrovani, a ko „divlji“ kupac, i da sa malo rada inspektori mogu da zašite nekoliko stotina meštana Besne Kobile, Lisine, Bele Vode i drugih sela gde borovnica izuzetno dobro rađa.

    Zaharijev u pismo kaže da će i ove godine, u opštini Bosilegrad, borovnica roditi na ogromnih 150 kvadratnih kilometara, sa kojih će biti nabrano oko 500 tona svežih plodova.

    U Bosilegradu je trenutna cena borovnice od 160 do 180 dinara, a u jeku berbe, samo zahvaljujući nakupcima, kilogram zna da padne na manje od 100 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE