Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kriza oslabila dinar

    Dinar je ponovo na nizbrdici, što samo potvrđuje da za njegovo jačanje, u prethodnom periodu, nije bilo realne osnove. Svaki potres na tržištu, bilo u zemlji ili van granica, odmah se oseti kroz kretanje kursa.
     
    Tako nas ni najava krize u Italiji i u još nekoliko zapadnoevropskih zemalja nije zaobišla. Emisije hartija od vrednosti, koje su, do sada, značajno podupirale dinar, više to ne mogu. U četvrtak je, recimo, prodata cela serija od dve milijarde dinara, ali je kurs opet oslabio i u petak će biti 103,65 dinara.

    Ipak, analitičari ne očekuju da će naša valuta drastičnije da oslabi.

    – U ovom trenutku kurs nema veze sa ekonomskom situacijom u Srbiji, nego političkom – smatra ekonomista Goran Nikolić. – Sigurno je da sada, kada se približavaju izbori, niko u zemlji neće dozvoliti da dinar drastično oslabi, i NBS, s obzirom na malu novčanu masu u opticaju, može sa nekoliko stotina miliona evra iz deviznih rezervi da održi kurs stabilnim.

    Uzrok slabljenja dinara, prema rečima Zorana Petrovića, zamenika predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke uglavnom je psihološke prirode, usled nesigurnosti u regionu.

    – Tražnja za evrom je za nijansu veća nego u istom periodu lane – kaže Petrović. – Dalji trend će zavisiti od tražnje, kao i od odluka NBS u pogledu visine referentne kamate. Takođe, zavisiće i od daljeg razvoja krize u takozvanim rizičnim zemljama.

    Slabljenje dinara, kako kažu u našoj centralnoj banci, u prethodna dva dana posledica je povećane neizvesnosti zbog ekonomskih problema u nekoliko zemalja evrozone.

    – U režimu fluktuirajućeg kursa, kakav ima Srbija, takve promene nisu neuobičajene – kažu u NBS. – U takvim uslovima bitno je da devizno tržište nesmetano funkcioniše, što kod nas potvrđuju visoki dnevni prometi u posledenje vreme.
     
    Švajcarac“


    Švajcarski franak u odnosu na evro, kao i na naš dinar – jača. Tako je za poslednja dva meseca ova valuta prema našoj moneti „skočila“ za oko deset dinara. Kako kažu ekonomisti, u uslovima krize, „švajcarac“ uvek jača. Kod nas to pravi velike probleme građanima koji otplaćuju stambene kredite, jer je u odnosu na 2008. godinu ojačao gotovo duplo.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE