Još se ne zna koji su kritični faktori za autizam

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Još se ne zna koji su kritični faktori za autizam

  Istraživači godinama ukazuju na različite faktore u periodu pre ili oko rođenja detata, koji povećavaju rizik od autizma dece, ali još nema dovoljno indikacija da se ukaže na neki specifičan uzrok ovog poremećaja, ukazuje jedna skorašnja američka studija.

  Stručnjaci su, na primer, dugo verovali da genetika igra ključnu ulogu u nastanku autizma, ali u studiji, obavljenoj na Harvardskoj školi za javno zdravlje, se pokazalo da su geni od znatno manjeg uticaja na nastanak autizma nego što se mislilo, prenosi Rojters.

  Na osnovu analize 40 ranijih istraživanja, tim kojim je rukovodila Hana Gardener je utvrdio da se među rizične faktore za autizam mogu ubrojati niska težina na rođenju, stres deteta prilikom porođaja i znaci lošeg stanja novorođenčeta – na primer problemi s disanjem ili srčanim ritmom.

  Neke studije su ukazivale da kad se kod jednog blizanca razvije autizam, onda je vrlo verovatno da će se to desiti i sa drugim. Međutim, jedna skorašnja studija je utvrdila da su, i kada se blizanci razboljevaju od autizma, za to preko 50 odsto odgovorni faktori okoline.

  Gardenerova i njene kolege su utvrdili da kritične faktore za autizam predstavljaju i višestruke trudnoće, povrede deteta na rođenju, problemi s pupčanom vrpcom, majčino krvarenje prilikom porođaja, anemija ili žutica kod bebe.

  Pri tom nijedan od ovih faktora samostalno ne povećava rizik od autizma, već tako deluju samo kad ih je više udruženo.

  Takođe je utvrđeno koji faktori ne povećavaju rizik od autizma. To su upotreba anestezije prilikom porođaja, kao i forcepsa ili vakuuma, velika težina bebe na rođenju ili obim njene glave.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE