Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deca upijaju svaku ružnu reč

    U jednom periodu odrastanja sva deca imaju potrebu da psuju. Nekada je to odraslima simpatično, a nekada se roditelji iskreno zgražavaju kada čuju sve te ružne reči koje izgovara njihovo mezimče, a da nisu u stanju da odgonetnu odakle mu to. Dete psovke, kažu stručnjaci, ne mora da čuje od svojih bližnjih, ali može da ih čuje na televiziji, u prodavnici, na igralištu, u vrtiću… Dovoljno mu je da ružnu reč čuje jednom, a da je ponavlja bezbroj puta, jer se ponaša kao upijač.

     
    Traženje vinovnika skarednog rečnika predstavlja gubljenje vremena. Za roditelje je mnogo važnije da pronađu pravi način i detetu daju do znanja da je psovanje ružna navika. A kako, to je već druga priča. Da bi dete prestalo da psuje, roditelj treba svojim primerom da mu to pokaže. Čak i ako je ranije psovao, u prisustvu deteta to je sada neprihvatljivo, zbog čega treba da se potrudi i rečnik upristoji. Ako se ipak dogodi da psovka izleti, mališanima se treba izviniti.

    Ukoliko je dete postalo psovač, a da roditelj nije kriv, treba mu objasniti da su reči koje koristi neprihvatljive. Međutim, u objašnjavanju može nastati problem, jer dete nekada, naprosto, ne zna šta je neprihvatljivo, a šta prihvatljivo u izgovoru. U takvoj situaciji ono stalno može da zapitkuje da li je u redu to što izgovara, što roditelje može dodatno da nervira. Ali, umesto nerviranja, poručuju stručnjaci, roditelji treba da se naoružaju strpljenjem i detetu pomognu da se oslobodi psovanja. Vikom i ljutnjom neće postići ništa, ali ukoliko mu uskrate gledanje crtanih filmova ili omiljenih slatkiša – sigurno hoće. U takvim okolnostima dete će krajnje ozbiljno da razmisli, želi li da se odrekne psovanja ili omiljenih stvari.

    U odvikavanju od psovanja, problem mogu da prave rodbina i prijatelji, kojima je dečje psovanje smešno i zanimljivo. Možda će ga čak i ohrabrivati ili učiti novim nepristojnim izrazima. Ako se tako ponašaju, onda im treba jasno staviti do znanja da to ne čine jer je krajnje neukusno. U suprotnom, ako se ništa ne preduzme, može da se dogodi da dete na nekom mestu, zaista postidi svoje roditelje psujući.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE