Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kraljevu digitalni mamograf – poklon Japana

    Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki (na slici) i ministar zdravlja Zoran Stanković danas su u Kraljevu u Zdravstvenom centru „Studenica“ pustili u rad digitalni mamograf za pregled dojki.

    Time je otvoren prvi od 39 centara u Srbiji za rano otkrivanje karcinoma dojke, za čije opremanje je sredstva u iznosu od 5,8 miliona evra obezbedila Vlada Japana.

    Projektom japanske vlade „Unapređenje skrininga i prevencija raka dojke u Srbiji“ kupljena su dva digitalna mamografa, koji su instalirani u Kraljevu i Valjevu, zatim 30 analognih mamografa sa pratećom opremom i nedostajuća oprema za kompletiranje centara u još nekoliko zdravstvenih ustanova.

    Vrednost mamografa i opreme koje je dobio ZC „Studenica“ je 147.000 evra. Ambasador Cunozaki je rekao da je motiv za ovu donaciju činjenica da je u Srbiji visoka stopa smrtnosti od raka dojke.

    „Nadam se da će poklonjeni aparati pomoći pri ranom otkrivanju raka dojke i tako smanjiti broj smrtnih ishoda“, rekao je japanski diplomata.

    U Srbiji je svake godine 4.000 novoobolelih žena od karcinoma dojke, a od ove bolesti godišnje umire oko 1.500 žena. Ako se maligna promena otkrije dok je manja od jednog centimetra, procenat izlečenja je 97 odsto. Ministar Stanković naglasio je da će savremena mamografska oprema omogućiti rano otkrivanje karcinoma i spasavanje života.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE