Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dim iz kineskih fabrika privremeno zaustavio globalno zagrevanje

    Nagli kineski industrijski razvoj možda je zaustavio globalno  zagrevanje u protekloj deceniji, tvrde klimatolozi. Naučnici su utvrdili kako je zagađenje sumporom iz brojnih kineskih termoelektrana na ugljen uticalo na stabilizaciju temperature na Zemlji u zadnjih 10 godina.

    Sagorevanjem ugljena oslobađa se ugljen dioksid koji onemogućava našoj planeti da otpusti u svemir deo sunčeve topline, stvarajući tako efekt staklene bašte.  Međutim, sagorevanje ugljena otpušta i čestice sumpora koje blokiraju deo sunčevih zraka, ne dopuštajući im da dođu do Zemlje, što automatski znači i da pomažu pri hlađenju planete.

    „Tokom kineske ekonomske ekspanzije došlo je do naglog povećanja u emisiji sumpora u atomsferu“ rekao je dr. Robert Kaufman sa Bostonskog univerziteta.

    Predviđa se kako će globalne temperature opet u budućnosti porasti zbog toga što su i Kinezi počeli da ograničavaju onečišćenje svojih fabrika i elektrana, instalirajući na njih opremu koja pročišćava čestice sumpora.

    Neki klimatolozi su predložili injektiranje sumpornih čestica direktno u atmosferu kako bi se oblacima povećao volumen, čime bi se postiglo da manje sunčevih zraka dolazi do površine. Nekoliko nedavnih studija odbacilo je ovu ideju zbog toga što bi učinak bio preslab da opravda skupoću i posledice na okolinu.  
     
    Količina sumpora koja bi bila potrebna da se znatnije smanji globalno otopljavanje potpuno bi uništila arktički ozonski omotač i unazadila oporavak sloja iznad Antarktike za više od 70 godina, ako je verovati analizi Simone Tilmes iz Centra za istraživanje atmosfere u Koloradu.

    „Nije tajna da su klimatske promene  velika pretnja životu na Zemlji, ali svakako je potrebno još puno istraživanja pre nego se odlučimo za neko globalno geoinžinjersko rešenje problema“ rekla je Tilmes.

    Temperature na Zemlji u porastu su već više od veka, otkako su postrojenja industrijske revolucije širom planete počela u atmosferu ispuštati ugljen dioksid. Slično privremeno zaustavljanje temperature dogodilo se nakon 2. svetskog rata kada je industrijska proizvodnja u nekim delovima sveta počela koristiti mnogo sumpora.

    Klimatolozi i borci za zaštitu okoline zabrinuti su zbog neprestanog rasta temperatura koji bi mogao u budućnosti ostaviti nepopravljive posledice na globalni kvalitet  života, ekonomiju, prehranu, vreme te na kraju krajeva, ljudski život.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE