Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuska: U nuklearki eksplodirao transformator i izbio požar

    U krugu nuklearne elektrane Trikastin na jugoistoku Francuske došlo je do eksplozije i požara koji je naknadno ugašen. AFP i DPA navode da su meštani čuli snažnu eksploziju, nakon koje se mogao videti ogroman oblak gustog crnog dima.

    Agencije prenose saopštenje kompanije EDF, koja upravlja nuklearkom, a prema kojem je do eksplozije došo izvan „nuklearne zone“ te nema povređenih. Iz ERD je saopšteno da je eksplodirao samo jedan transformator.

    Reč je o postrojenju koje se prostire na šesto hektara i u čijem sklopu se nalazi i naučni istraživački centar, pogoni za obogaćivanje urana i stovarište nuklearnog otpada. Gradnja nuklearnog kompleksa započeta je još 1974., nuklearka je u pogon puštena 1980., a poslednjih godina u NE Trikastin zabeležen je niz incidenata.

    Samo u dva meseca sredinom 2008. u toj su nuklearci zabeležena četiri incidenta, od čega je najgori bio onaj iz jula te godine kada je zbog curenja radioaktivnog materijala iz jednog od dva izgašena reaktora ozračeno oko 100 radnika. EDF je tada saopštila da su unesrećeni samo lakše ozračeni.

    Naknadno se pojavila sumnja da je curenje bio neprimećeno još od 2005. Nakon tog nuklearnog incidenta francusko ministarstvo poljoprivrede dopustilo je lokalnim vinarima da svoje poznato vino registruju pod drugim imenom koje u nazivu ne sadrži „Tricastin“.

    Nuklearka Trikastin inače ima četiri reaktora, proizvodi čak 6% električne energije u Francuskoj, ali se od toga dve trećine koriste za rad pogona za obogaćivanje urana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE