Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta oko 95 dolara zbog jačanja dolara

    Sirovom naftom se jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku trgovalo po ceni od oko 95 dolara za barel, a pojeftinjenje je posledica jačanja dolara, što „tečno zlato“ čini skupljim za ulagače koji raspolažu drugim valutama.

    Cena američke „lake“ nafte za terminsku isporuku u avgustu je na NJujorškoj robnoj berzi neznatno porasla na 94,96 dolara za barel, nakon pada u petak od 48 centi, dok je evropska „brent“ nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno pojeftinila za 21 cent na 111,56 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    Američka valuta je jutros ojačala u odnosu na evro na 1,4479 sa sinoćnjih 1.4541 dolar za evro, dok je u odnosu na japansku valutu istovremeno porasla na 81,01 sa 80,75 jena.

    Najvažnija energetska sirovina je prošle sedmice pojeftinila na oko 90 dolara za barel nakon što je 24. juna Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila da će na tržište postepeno pustiti 60 miliona barela nafte iz strateških rezervi.

    Cena nafte se kasnije ipak oporavila do nivoa na kojem je bila pre najave IEA, kao posledica slabljenja dolara prema evru, do čega je došlo nakon što je grčki parlament usvojio oštre mere štednje i time otklonio opasnost bankrota te države.

    „Iako je tržište imalo čitavu nedelju dana da prihvati naftu iz strateških rezervi članica IEA, čini se da na njemu i dalje vlada zbunjenost. Da bi došlo do značajnijeg pojeftinjenja nafte na oko 88 dolara za barel, verovatno će morati da dođe do jačanja dolara“, navodi se u saopštenju američke konsultantske firme „Šork grup“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE