Island: Cigarete uskoro samo u apotekama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Island: Cigarete uskoro samo u apotekama

  Islanđani bi uskoro mogli da se suoče sa novom merom zaštite zdravlja, ovaj put preko zakona o pušenju, a cigarete bi nabavljali samo u apotekama.


  Prema nacrtu zakona, o kome se sada raspravlja, cigarete bi ubuduće mogle nestati u supermarketima, na benzinskim pumpama, djuti-fri šopovima i kioscima.

  Samo će još apoteke imati cigarete i prodavaće ih samo na osnovu lekarskog atesta, prenosi bečki dnevnik “Standard”.

  Veliki broj stanovnika je 2008. napustio Island, posle kraha islandske privrede. U zemljI sa ukupno 318.000 stanovnika takav odliv građana veoma je zabrinjavajući, pa se sada vlasti posebno brinu o zdravlju preostalih stanovnika.

  Islandski parlament će pokušati da zemlju uvede u doba bez pušenja.

  Pušači će biti proglašeni zavisnicima i imaće obavezu redovno da posećuju lekare, koji će imati zadatak da svoje pacijente, uz terapije odvikavanja i objašnjenjima, odviknu od pušenja.

  Ukoliko ništa ne pomaže, lekar će ispisati recept kojim pacijent može u apoteci da kupi cigarete. Inače cigarete neće pojeftiniti tom merom, jer, za razliku od lekova, neće spadati pod subvencionisane proizvode koje nude apoteke.

  Građani će, ukoliko ovaj zakon stupi na snagu, morati da se odviknu od pušenja, jer na osnovu geografskog položaja, nije moguće na brzinu preći granicu do automata za cigarete u neku susednu zemlju ili čekati na švercere, kojima se dug put neće isplatiti.

  Zbog ovih činjenica, primena zakona, za razliku od drugih evropskih zemalja, neće doživeti neuspeh zbog nedostataka u primeni i kontroli.

  Bivša ministarka zdravlja Siv Fridlafsdetir inicirala je nacrt zakona, koji podržavaju poslanici svih pet partija.

  Island je zemlja koja je daleko naprednija od ostalih kada je reč o odvikavanju od pušenja. Tako je 1991. još 30 odsto stanovništva redovno pušilo, a danas je broj opao na 15 odsto.

  I povećanje poreza na duvan i manji budžeti Islanđana od 2008. treba da doprinesu daljem odustajanju od cigareta. Danas na Islandu pakovanje cigareta košta 900 islandskih kruna (5,41 evra).

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE