Konzumacija suhomesnatih proizvoda ne povećava rizik od raka gušterače

Najnovije istraživanje američkih naučnika sa Nacionalnog instituta za proučavanje raka opovrglo je teze nekih ranijih studija da konzumacija suhomesnatih proizvoda povećava rizik obolevanja od raka gušterače.


Prema nekim ranijim studijama, životinje koje su dobijale konzervanse korišćene u obradi suhomesnatih proizvoda su imale veće izglede za razvoj ovog oblika karcinoma od životinja koje su tokom ispitivanja regularno hranjene.
 
Novi se rezultati temelje na praćenju prehrane više od 300000 ispitanika, i oni pokazuju da nema direktne korelacije između ishrane suhomesnatim proizvodima i oboljenja od ove vrsta raka.
 
Prema dostupnim podacima, rak gušterače u roku od 5 godina uzrokuje smrt 95% pacijenata.
 
American Journal of Epidemiology dodaje kako poznati faktori rizika za rak gušterače uključuju gojaznost, pušenje i konzumaciju velikih količina šećera.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE