Đilas: Beograd nije banka i ne može nikom da plaća kamate

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Đilas: Beograd nije banka i ne može nikom da plaća kamate

  Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da Beograd nije banka i ne može nikome da isplaćuje kamate za uložena sredstva ili ispunjava ekonomska očekivanja prodavca.


  Đilas je rekao Tanjugu da niko ne primorava vlasnika Luke Beograd da luku proda i dodao da na javno izrečenu ponudu, na isti način je i odgovoreno.

  “Naš jedini interes u ovoj ponudi je da se razreši dugogodišnji spor koji ometa i dalji razvoj lučke delatnosti u Luci Beograd i privredni razvoj ove lokacije”, ocenio je Đilas.
   
  On je objasnio da prema podacima kojim raspolaže, za 92,75 odsto akcija Luke Beograd plaćeno je 37.187.603,02 evra, u međuvremenu, “Vorldfin” je stekao još 0,9 odsto akcija Luke Beograd i izvršio dokapitalizaciju kompanije.

  Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać je u svom izveštaju Vladi Srbije, upucnenom jos pre tri godine, navela da su nadležne državne institucije odobrile, suprotno predviđenoj zakonskoj proceduri, u septembru 2005. godine, preuzimanje više od 93 odsto akcija Luke Beograd od strane investicionog fonda “Vorldfin” sa sedištem u Luksemburgu.

  Barać je u tom izveštaju navela da je ceo postupak privatizacije tog preduzeća obavljen uz niz prekršaja i prevara i uz podršku nekih državnih organa i u interesu krupnog kapitala u zemlji.

  Đilas je u izjavi Tanjugu ukazao da je data ponuda za kupovinu luke “za isti iznos za koji je većinski paket kupljen. Ni za evro više, ni za evro manje”, rekao je gradonačelnik.

  Ukoliko je kompanija “Vorldfin” spremna da po ovakvom principu proda svoje akcije u Luci Beograd, pod uslovom da ne postoje dugovanja prema trećim licima, Beograd je spreman da u najkraćem roku realizuje ponudu o kupovini Luke, poručio je Đilas.

  On je dodao da ukoliko ta ponuda nije prihvatljiva, nastaviće borbu za zemljište za koje tvrdi da ne pripada Luci Beograd, već građanima Beograda.

  “Verujemo da ćemo svoja prava ostvariti kroz redovan sudski postupak”, rekao je gradonačelnik Beograda.

  Đilas je poručio da su Luci Beograd, kao i svim privrednim subjektima u Beogradu, na raspolaganju za dalji razvoj njihove osnovne delatnosti ukoliko je ona u interesu grada.

  Većinski vlasnik Luke Beograd Milan Beko saopštio je da je Đilasova izjava “pomirujuća” i će rado prihvatiti predlog za sastanak na kome će razgovarati o razvoju tog dela grada, lučke infrastrukture i drugih urbanističkih sadržaja.
  Beko navodi, međutim, da razrešnje spora oko tog preduzeća može biti “pred sudom, ili kroz dogovor”.

  On u svojoj izjavi, dostavljenoj medijima, tvrdi da je spor koji protiv Luke vodi Gradsko pravobranilaštvo pokrenu zbog “ekonomskog iscrpljivanja (Luke Beograd).”

  U izjavi se takođe ukazuje na nespremnost vlasnika Luke Beograd da se “odrekne nadoknade cene angažovanog kapitala u proteklih šest godina.”

  U istoju izjavi se izražava i spremnost da se na sastanku koji se očekuje Luka Beograd predloži i druge modele ekonomske saradnje sa gradom, uključjući i javno-privatno partnerstvo, u kojima će i grad ostvariti značajne finansijske efekte.

  Luka Beograd je, inače, saopštila i da ne postoji zahtev Evropske unije (EU) niti “famozno pismo” kojim se zahteva preispitivanje privatizacija u Srbiji, kao i da je Luka sama predstavila svoj slučaj briselskoj administraciji.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE