Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U mašinama za sudove se kriju opasne gljivice

    Naučnici su otkrili da je sudomašina idealno mesto za razvoj potencijalno smrtonosnih gljivica. Vlaga i visoke temperature u mašinama za sudove čine savršenu sredinu za dve vrste opasnih gljivica – Exophiale dermatitidis i Exophiale phaeomuriformis.
     
    Kako piše Dejli mejl naučnici su čak u 62 odsto sudomašina pronašli ove gljivice, uglavnom u gumenim trakama na vratima.
     
    Istraživanje je sprovedeno u više od sto svetskih gradova, a najviše uzoraka je uzeto iz domaćinstava u Sloveniji. Gljivice su pronađene i u mašinama za veš, ali u manjem procentu.
     
    Obe vrste gljivica pokazale su veliku otpornost na vrućinu, visoke doze soli, agresivne deterdžente i kiselinu. To što ih pronalazimo na tako ekstremnim mestima potvrđuje da su ti organizmi evoluirali .
     
    – To bi mogao biti veliki problem za ljude i njihovo zdravlje- rekao je biolog Polona Zalar s ljubljanskog univerziteta.
     
    Kad dođu u dodir s čovekom, mogu biti jako štetne. Prvo napadaju pluća, a zatim izazivaju razne infekcije, koje, u retkim slučajevima, mogu biti i smrtonosne.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE