U mašinama za sudove se kriju opasne gljivice

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U mašinama za sudove se kriju opasne gljivice

  Naučnici su otkrili da je sudomašina idealno mesto za razvoj potencijalno smrtonosnih gljivica. Vlaga i visoke temperature u mašinama za sudove čine savršenu sredinu za dve vrste opasnih gljivica – Exophiale dermatitidis i Exophiale phaeomuriformis.
   
  Kako piše Dejli mejl naučnici su čak u 62 odsto sudomašina pronašli ove gljivice, uglavnom u gumenim trakama na vratima.
   
  Istraživanje je sprovedeno u više od sto svetskih gradova, a najviše uzoraka je uzeto iz domaćinstava u Sloveniji. Gljivice su pronađene i u mašinama za veš, ali u manjem procentu.
   
  Obe vrste gljivica pokazale su veliku otpornost na vrućinu, visoke doze soli, agresivne deterdžente i kiselinu. To što ih pronalazimo na tako ekstremnim mestima potvrđuje da su ti organizmi evoluirali .
   
  – To bi mogao biti veliki problem za ljude i njihovo zdravlje- rekao je biolog Polona Zalar s ljubljanskog univerziteta.
   
  Kad dođu u dodir s čovekom, mogu biti jako štetne. Prvo napadaju pluća, a zatim izazivaju razne infekcije, koje, u retkim slučajevima, mogu biti i smrtonosne.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE