Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Istraga o nabavci vakcina

    Nadležni organi ispitaće da li je bilo malverzacija u nabavci vakcina protiv novog gripa 2009. godine, kada je, prema nekim navodima, budžet oštećen za 1,6 miliona evra. U MUP-u kažu da je istraga o tome u toku.


    Udruženje „Lekari protiv korupcije“ zatražilo je od nadležnih službi da, kako su naveli, raskrinkaju aferu povodom nabavke vakcina protiv novog gripa A(H1 N1), krajem 2009. godine.

    Beogradski dnevnik Pres preneo je da je državni budžet Srbije oštećen za više od 1,6 miliona evra prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa krajem 2009. godine.

    Prema navodima lista, to je otkrila Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) u prvom delu istrage protiv „lekarsko-farmaceutske mafije“.

    Sumnja se da je bilo zloupotreba u izboru dobavljača, jer smo, umesto od švajcarskog dobavljača, vakcinu mogli da kupimo od britanskog ponuđača – 200 dinara jeftinije po vakcini.

    „Raskrinkavanje afere nabavki vakcina protiv svinjskog gripa, s obzirom na težinu izazvane javne opasnosti, moraju prioritetno procesuirati državni organi i koordinatorka za borbu protiv korupcije, ministarka Snežana Malović“, navodi se u saopštenju „Lekara protiv korupcije“.

    Udruženje ukazuje da se u toj aferi ne radi samo o zloupotrebi službenog položaja i sticanju materijalne dobiti, već, pre svega, „o teškom krivičnom delu protiv zdravlja ljudi“.

    U MUP-u kažu da o slučaju nabavke vakcina ne mogu da govore, jer je istraga u toku.

    Ministarstvo, za sada, bez komentara


    Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će nadležni organi dobiti svu neophodnu pomoć i podršku u vezi sa istragom o tome da li je bilo zloupotreba prilikom nabavke vakcina.

    Kako je Tanjugu rečeno u tom ministarstvu, dok god se istraga ne završi i tužilaštvo ne donese odluku da li ima elemenata za pokretanje krivičnog postupka, Ministarstvo zdravlja neće istupati sa izjavama i komentarima ovim povodom.

    Ni direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Aleksandar Vuksanović nije mogao da komentariše nabavku vakcina, jer, kako je rekao, u to vreme nije bio na mestu direktora te ustanove.

    „U svakom slučaju, mislim da sve što se smatra spornim treba i da se ispita, i da se, ukoliko postoje nepravilnosti, utvrdi ko je za njih odgovoran“, rekao je Vuksanović.

    Vlada Srbije je zaključkom od 2. novembra 2009. godine, obavezala RZZO da po hitnom postuku nabavi tri miliona doza vakcina protiv gripa A (H1N1) posle čega je sproveden postupak javne nabavke u skladu sa zakonom.

    Procedura nabavke vakcina


    Prema Vuksanovićevim rečima, Vlada je usvojila informaciju o postupku javne nabavke sprovedene po prethodnom zaključku i dala preporuku Zavodu da zaključi ugovor.

    S obzirom na to da je zastupnik proizvođača „Novartis“ dostavio najpovoljniju ponudu, RZZO je pristupio zaključivanju ugovora o hitnoj nabavci vakcina, podsetio je Vuksanović.

    Direktor Zavoda je dodao da je Vlada 12. januara prošle godine donela zaključak kojim preporučuje RZZO da obustavi dalju nabavku, a 4. februara je donela zaključak kojim mu preporučuje da raskine ugovor o nabavci. Vuksanović kaže da je RZZO u svemu postupao po zaključku Vlade Srbije.

    Srbija je od „Novartisa“ kupila 857.000 doza vakcine po ceni od 799 dinara, čiji je rok važenja istekao početkom novembra 2010. godine.

    Farmaceutsku kuću „Novartis“ zastupala je „Jugohemija“ koja je, kako je saopšteno pri otvaranju tendera, jedina priložila kompletnu dokumentaciju, a koja je ponudila vakcinu po ceni od 799 dinara po dozi, što je u tom trenutku iznosilo osam evra.

    Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je Tanjugu da je sve odluke u vezi sa pandemijom donosila Vlada, koja je razmatrala i usvajala izveštaje o postupanju, nabavkama lekova, opreme, potrošnog materijala i vakcina.

    Milosavljević je dodao da su sve odluke Vlade Srbije dostupne javnosti kao i da se Izveštaj o pandemiji AH1 N1 nalazi na veb-sajtu Ministarstva zdravlja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE