Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF: Budžetski deficit SAD u 2011. oko 10 odsto

    Sjedinjene Američke Države će 2011. okonačati sa ogromnim budžetskim deficitom od 9,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavio je danas u Vašingtonu Međunarodni monetarni fond (MMF).

    Stručnjaci MMF procenjuju da će SAD iduće godine uspeti da donekle smanje budžetski manjak, ali će deficit i dalje biti visok – 7,8 odsto od procenjenog BDP-a.
     
    U grupi sedam najrazvijenijih zapadnih zemalja ogroman budžetski deficit ima i Japan. Budžetski manjak u toj zemlji za ovu godinu stručnjaci MMF procenili su na 10,5 odsto vrednosti BDP -a, dok za 2012. predviđaju smanjenje tog indikatora na 9,1 procenat.
     
    Istovremeno, Francuska će u ovoj godini imati deficit budžeta od 5,8 odsto, a iduće 4,9 procenata, dok će Nemačka, čija privreda je bez premca u Evropi, 2011. okonačati sa budžetskim manjkom od svega 1,9 odsto vrednosti BDP.
    Nemačka će u idućoj godini uspeti da budžetski deficit svede na svega 1,1 odsto procenjenog BDP-a, što je osetno niže od maksimuma koji je na nivou Evropske unije utvrđen na tri procenta.

    Cela 17 – člana zone evra ostvariće ove godine, prema računici eksperata MMF, budžetski deficit od 4,3 odsto, a u narednoj godini 3,4 procenta, što je neznatno iznad gornje granice dozvoljenog troprocetnog limita koji važi za tu monetarnu grupaciju i sve druge članice Unije.

    Veoma visok budžetski deficit u EU ima i Velika Britanija, od procenjenih 8,5 odsto u ovoj i sedam procenata u idućoj godini, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu MMF.

    Grčka, koja se već godinu i po dana grčevito bori da izbegne bankrot državne kase, takođe je u grupi zemalja kojima ove godine „preti“ dvocifreni budžetski deficit, dok će Kina po tom pokazatelju biti pravi uzor za mnoge druge zemlje, jer će ovu godinu okonačati, prema proceni MMF, sa budžetskim manjkom od svega 1,6 odsto, a iduće godine 0,7 procenata vrednosti BDP.

    Rusija je takođe u grupi zemalja za koje MMF predviđa u ovoj i idućoj godini veoma mali budžetski minis, od 1,4 i 1,6 odsto vrednosti BDP. Treba, međutim, napomenuti i procene zvaničnika u Moskvi koji smatraju da će Rusija ovu godinu možda okonačati i sa blagim budžetskim suficitom, ukoliko cene nafte i drugih energenata ostanu oko sadasnjih rekordnih vrednosti.

    Loše stanje u finansijama SAD i niza drugih visokorazvijenih zapadnih zemlja uočljivo je ne samo na osnovu rastućeg budžetskog deficita, već i gigantskog javnog duga koji će se u Americi ove godine uvećati na 98,3 odsto vrednosti BDP, dok bi u 2012. trebalo da premaši 102 odsto.

    Prosečan javni dug u evrozoni ove godine će iznositi, kako procenjuje MMF, blizu 88 odsto BDP, dok će u Francuskoj i Nemačkoj biti za nekoliko procenata manji.
    Prema visini javnog duga Japan je u grupi vodećih industrijskih sila bez premca, jer će ovu godinu okonačati sa gigantskim dugom od 233,2 odsto vrednosti BDP, a u 2012. taj dug će se uvećati za još nekoliko procenata.

    Kina i Rusija su i po visini javnog duga „svetli“ primeri za „sedmoricu veličanstvenih“ (SAD, Japan, Nemačka, Velika Britanija, Kanada, Francuska i Italija), jer će u ovoj i narednoj godini njihov dug, prema proceni stručnjaka MMF, biti znatno skromniji i kretaće se između 16,5 i 15,7 odsto (Kina) i 11,4 i 12,1 odsto (Rusija).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE