Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU: Nova pravila o označavanju hrane

    Evropski pregovarači postigli su dogovor o novim pravilima o označavanju hrane, čiji je cilj borba protiv rastuće gojaznosti u Evropi jer će potrošači moći doneti informirane odluke o kupovini.

    Prehrambeni proizvodi moraće nositi oznaku s kalorijama, količinom soli, šećera, proteina, ugljikohidrata, masnoća i zasićenih masnih kiselina. Prehrambene oznake neće morati biti na prednjem delu pakiranja, ali će kompanije imati opciju ponoviti neke od informacija sa stražnjeg dela na prednji ako tako odluče.

    Sva alkoholna pića će biti izuzeta iz pravila o prehrambenom označavanju.

    Smernice o preporučenom dnevnom unosu soli, masnoća, šećera i kalorija bit će dobrovoljne, a ne obvezne kao što su neki zastupnici želeli. Nova pravila tražit će i obvezno označavanje zemlje porekla za svinjetinu, piletinu, janjetinu i jaretinu u roku od dve godine od stupanja na snagu.

    Komisija mora rešiti problem životinja koje su okoćene, uzgojene i završile u klaonicama u različitim zemljama. Takođe do 2013. mora odlučiti hoće li se oznake o poreklu proširiti i na obrađene mesne proizvode, a godinu nakon toga doneti odluku treba li ih proširiti i na mlečne proizvode.

    Pojedinačne zemlje EU-a mogu ići i dalje od sastava označavanja koji je donela Unija, pod uslovom da su oznake utemeljene na naučnim dokazima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE