Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slepi „vide“ pomoću eha

    Delfini i slepi miševi orijentišu se uz pomoć eha, a takve sposobnosti poseduju i mnoge slepe i slabovide osobe pa stoga nije retkost da slepi i slabovidi igraju košarku ili voze bicikl, prenosi Radio Dojče vele.
     
    „Na osnovu jednog zvuka mogu da prepoznam kratke distance, pomoću drugog, nešto jačeg kao zvečka, prepoznajem dalje distance“, kaže novinar Eskandar Abadi (52) koji je slep od rođenja.

    On prstima proizvodi zvuke koji mu, između ostalog, pomažu da proceni razdaljinu objekata, ali na otvorenom prostoru gde nema mnogo eha on ima poteškoće.

    Proučavajući Eskandarov slučaj, tim stručnjaka Univerziteta Vest Ontario, profesor Mel Gudejl i Lora Taler smatraju da su glavna tačka istraživanja moždane aktivnosti.

    Učesnici projekta su proizvodili zvuke, a naučnici su postavili male mikrofone u njihove uši, tako da su primali zvuke isto kao i eho koji je dolazio sa plafona.

    Učesnici projekta su potom odvedeni na pregled CT skenerom, pušteni su im snimci i beležene su aktivnosti mozga, a potom su upoređena oba snimka.

    Jedan snimak je sadržao odjeke, a drugi je tako prerađen da je praktično izbačen eho, jer se tako meri razlika u aktivnosti u moždanim vijugama zaduženim za vid, ali ne i u onima zaduženim za sluh. Stručnjaci navode da kada neka osoba čuje eho, aktivira se vizuelni kortekst mozga koji kod osoba koje nemaju problema sa vidom služi za preradu slike koju prima oko.

    Međutim, kanadski tim želi, kako za slepe i slabovide osobe tako i za one koje vide, da razvije metode i stvori mogućnosti da nauče da prepoznaju eho.

    Javnost je upoznata sa ovakvim načinom orijentacije slepih još pre nekoliko godina, kada je svet obišla priča o slepom mladiću koji „vidi“ pomoću coktanja jezikom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE