Dvanaest vrsta voća i povrća sa najviše pesticida
Da li je jabuka na dan zaista dobra za naše zdravlje? Možda, ukoliko nije obložena pesticidima.
Ekološka organizacija Environmental Working Group objavila je najnoviju listu „prljavih“ na kojoj se nalazi voće i povrće koje je najviše zagađeno pesticidima. Prošlogodišnji prvoplasirani celer, sada su zamenile jabuke, sveprisutno voće koje je trenutno najzagađenije pesticidima.
Najveći nivo pesticida u sebi sadrže:
1. jabuke
2. celer
3. jagode
4. breskve
5. špinat
6. nektarine
7. grožđe
8. paprika
9. krompir
10. borovnice
11. zelena salata
12. kelj
Povoljan efekat koje voće i povrće ima na ljudski organizam se ne dovodi u pitanje, šta više dobro je da pola obroka čine ove namirnice. Međutim, postoji i potencijalno tamna strana voća i povrća, te je zabrinutost oko velike upotrebe pesticida sasvim na mestu. Neke studije su pokazale da voće i povrće „obogaćeno“ pesticidima može da izazove zdravstvene probleme, posebno kod dece i trudnica.
Podatak o unošenju pesticida kroz hranu nije ohrabrujući i glasi – U pet porcija voća i povrća sa ove liste, prosječno se unese 14 različitih pesticida.
Sa druge strane, postoje i namirnice koje su svrstane u kategoriju „čistih“, njih je 15 i njihovom upotrebom smanjuje se unos pesticida za 90 odsto. Među 15 „čistih“, odnosno onih koje sadrže najmanji nivo pesticida nalaze se:
1.crni luk
2. kukuruz
3. ananas
4. avokado
5. špargla
6. grašak
7. mango
8. plavi patlidžan
9. dinja
10. kivi
11. kupus
12. lubenica
13. mladi krompir
14. grejpfrut
15. pečurke
Pojedina istraživanja pokazuju da ishrana bazirana na organskoj hrani smanjuje nivo pesticida u tkivima, a najbolji način je informisanje o usevima i količini pesticida koja se upotrebljava prilikom njihovog uzgajanja.
Naravno lista je hvaljena i osporavana, ali bez obzira na sve, ishrana bogata povrćem i voćem ima svoje prednosti koje su značajnije od rizika izlaganja pesticidima.