Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da prestanete da pušite, a da se ne udebljate?

    Naučnici su otkrili razlog zašto se, nakon što se ostave cigareta, pušači u pravilu udebljaju i procenjuju da bi se tableta koja bi bivšim pušačima pomogla da održe normalnu telesnu težinu mogla u apotekama naći za nekoliko godina



     
    Razumevanjem mehanizma u mozgu koji podstiče želju za cigaretom, a istovremeno smanjuje apetit, utaban je put za otkriće leka koji može rešiti problem debljanja nakon prekida pušenja. Mnogi ljudi ne žele da ostavi cigarete jer se boje da će dobiti na težini. Tableta kojoj su na tragu farmaceuti trebala bi pomoći pušačima da se ne udebljaju  nakon što se reše opasne zavisnosti.
     
    Za otkriće su zaslužni naučnici sa Univerziteta Jejl  u SAD-u koji su otkrili da se dok pušimo u jednoj vrsti proteina u mozgu aktivira želja za cigaretom, dok drugi protein pokreće reakciju koja suspenduje apetit. Reakcija se drugog proteina može, dokazuju, isprovocirati lekom.

    ‘Izuzetno je važno što smo prepoznali ovaj receptor jer tako možemo razumeti mehanizme vezane uz zavisnost, težinu i pušenje’, kaže dr. Mariella De Biasi koja procenjuje da će lek biti na raspolaganju tek za nekoliko godina. ‘Rezultati su zasad vidljivi na miševima, ali to otvara vrata terapeutskim merama koji bi pomogli ljudima da prestanu pušiti i ne udebljaju se.’

    ‘Mnoge ljude moguće debljanje nakon prestanka pušenja destimulliše da se ostave cigareta, ali naša saznanja sugerišu da bi lekovi koji podstiču alfa-3 beta-4 nikotinski receptor mogli pomoći da bivši pušači održe normalnu telesnu težinu’, kaže dr. De Biasi.
     
     Međutim, naučnici upozoravaju da pušači ne bi trebali čekati njihovo otkriće da se ostave cigareta: pušenje, ponavljaju, izaziva puno gore posledice po zdravlje od nekoliko kilograma viška.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE